latinica  ћирилица
26/07/2017 |  15:09 ⇒ 15:24 | Autor: RTRS

Udruženje "Čast otadžbine" - Pismo generalu Savčiću

Udruženje "Čast otadžbine" poslalo otvoreno pismo generalu Milomiru Savčiću.
Čast otadžbine (Foto: castotadzbine.rs) -
Čast otadžbine (Foto: castotadzbine.rs)

Pismo prenosimo u cjelosti:

Mi koji po tvom kriterijumu nismo borci odbranbeno-otadžbinskog rat odlučili smo da ti se obratimo. Iako ste zajedno sa većinom rukovodilaca BORS-a poodavno napustili programska načela “Boračke organizacije“ i zaboravili da je ta organizacijia zamišljena kao nestranačka organizacija, čiji je zadatak da štiti prava i interese učesnika rata i njihovih porodica. Vaši javni nastupi su postali sve više stranačko djelovanje, a sve manje su ono o čemu biste trebali da vodite brigu, zbog funkcije na koju ste izabrani. Radi pijeteta prema žrtvama rata smatrali smo da postoji granica u tvom opstruktivnom djelovanju, a sada smo sigurni da te granice nemaš. Zbog svega smatramo za našu obavezu da ti postavimo nekoliko pitanja.

Da li znaš da statut organizacije na čijem si čelu ne dozvoljava političko djelovanje ili ako znaš zašto ne preuzimaš sankcije protiv onih koji obavljaju funkcije i u partiji i tvojoj organizaciji?

Potresne slike o životu i uslovima u kojima živi majka poginulog borca Krista Kuljević iz Osječana, koju je emitovao RTRS, je momenat nad kojim se moramo svi zamisliti. Da li si gledao tu životnu dramu bake Kriste i njene izgrižene ruke od pacova sa kojima dijeli životni prostor, odnosno u kakvim uslovima živi? Pitamo te da li si se postidio i osjetio moralnug rižu savjesti? Zašto se nisio glasio ili povukao neki potez? Koliko još ima majki koje žive u ovakvim uslovima? Koliko u ovakvim uslovima živi ratnih invalida i saboraca? Kad razmislimo, to teško možeš i shvatiti pored raskošnog i više puta stambeno obezbjeđenog života. Da li je to mjerilo vašeg rada i odgovornosti ? Da li ste se zapitali ili možda napravili analizu, šta je razlog stvaranja ogromnog broja organizacija proisteklih iz odbrambeno otadžbinskog rata i potom donijeli prijedlog mjera ?!

Da li ste ikada pomislili da je problem u Boračkoj organizaciji. Zašto je problem da Borac postane ustavna katogorija!Ostavite se brige o svojim saborcima Mektiću i Staniću. Zašto su oni bitniji od svih onih, koje ti isti Mektić i Stanić dnevno odvode po nalogu nelegalnog Suda i Tužilaštva u kazamate, a džihad ratnike puštaju da slobodno “špartaju“ od Balkana do Bliskog istoka?

Ostavi se mišljenja i prijedloga o sklanjanjuanalitičaraGalijaševića,koji nas više obavještava o onome o čemu bi trebao da nas informiše “saborac“ Mektić, a to su aktivnosti "Osmice" i boraca ISIL-a. Da li smatraš da bi možda i ti mogao napisati po koju riječ o specijalnom ratu obavještajno bezbjedonosne agencije i o djelovanju “Islamske države“ Izetbegovića?

Ako su tvoje aspiracije političke prirode, skloni se sa mjesta koje ima druge obaveze, da ne bismo gledali ove potresne slike majke Kriste iz Osječana i drugih majki i saboraca koji su u nemilosti BORS-a zbog tvojih aršina vrednovanja.

Za kraj te molimo da dobronamerno shvatiš, nas ,koji smo ti za vrijeme rata bili dragi drugovi, braća i saborci i zapamtiš sljedeće: “Samo onde gdje je sveti zakon moralnosti u srcima nepokolebivo utvrđen vaspitanjem, verom, zdravljem, neizopačenom naukom i uvažavanim primjerima predaka, čuva se vjernost Otadžbini, i za nju se žrtvuje bez pobude za nagradom ili slavom. U protivnom čovjek veoma lako skrene sa pravog puta, a naš put je Republika Srpska za vijek vijekova, Amin. “