latinica  ћирилица
26/07/2017 |  15:46 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Ministarstvo saobraćaja: Potreban novi zakon o Јavnom RTV sistemu BiH (VIDEO)

Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske saopštilo je da je analiziralo Prijedlog zakona o Јavnom RTV sistemu BiH i da smatra da taj zakonski prijedlog ne sadrži rješenja koja bi doprinijela unapređenju stanja u oblasti djelovanja javnih servisa i da treba pristupiti izradi novog zakona.
 - Foto: RTRS
Foto: RTRS

U saopštenju se podsjeća da je ovo ministarstvo potrebu izrade novog zakona o Јavnom RTV sistemu u prethodnom periodu i iniciralo kod Ministarstva transporta i komunikacija BiH, radi uvažavanja interesa postojećih javnih servisa, novog servisa i niz drugih pitanja neophodnih za njihovo funkcionisanje.

Navodi se i da je Ministarstvo saobraćaja i veza Srpske, razmatrajući ovaj zakonski prijedlog, dalo i stručno mišljenje koje se odnosi na određene članove zakona, a za koje smatra da bi trebali biti predmet dodatnog usaglašavnja svih zainteresovanih strana, kao što je to raspodjela RTV takse.

Prijedlogom navedenog zakona predložena je raspodjela RTV takse prema sljedećem modelu: BHRT 30 odsto, RTRS 25 odsto, RTVFBiH1 30 odsto, RTVFBiH2 15 odsto, Fond za pluralizam medija i razvoj kinematografije 10 odsto i ovakva raspodjela nije usaglašena, niti pravična za Јavni radio-televizijski servis Republike Srpske, naročito ako se ima u vidu da je prikupljanje sredstava od RTV takse u Srpskoj mnogo veće nego u Federaciji BiH.

"Način prikupljanja RTV takse ovim prijedlogom nije detaljno definisan, te ostaje nejasno ko će prikupljati RTV taksu na teritoriji BiH. Smataramo da ovaj prijedlog ne sadrži rješenja koja bi doprinijela povećanju naplate RTV takse na području FBiH", dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva napominju da nisu u potpunosti definisani ni marketing i ostali izvori finansiranja.

Prijedlog zakona predviđa osnivanje Mrežnog operatora i daje mu određene nadležnosti, poput obavljanja usluga emitovanja i prenosa programa svim javnim servisima, upravljanja arhivskom građom, satelitskog emitovanja i organizovanja IPTV emitovanja, upravljanja tehničkim resursima, imovinom i infrastrukturom informacionih tehnologija, što podrazumijeva prenos dijela nadležnosti sa Јavnog radio-televizijskog servisa Republike Srpske na novo tijelo i u suprotnosti je sa važećom zakonskom regulativom i Ustavom Srpske.

Takođe, predlaže se da Regulatorna agencija za komunikacije dodjeljuje MUX A na upravljanje Mrežnom operatoru i da su prihodi od upravljanja MUX A prihodi Mrežnog operatora. Navedeno je u suprotnosti sa strateškim dokumentima prelaska sa analogne na digitalnu zemaljsku radio-difuziju i pratećom pravnom regulativom iz ove oblasti.

U prelaznim odredbama navodi se da su u roku od 90 dana od stupanja na snagu Zakona osnivači za sve postojeće javne servise obavezni izmiriti dospjele obaveze, uključujući neisplaćene plate, poreze, doprinose u vezi sa zapošljavanjem i sve dospjele obaveze po osnovu komercijalnih i drugih zajmova, kao i obaveze prema dobavljačima, te međusobna potraživanja između javnih RTV servisa.

Na ovaj način se pokušava na osnivača prebaciti trošak izmirenja dugovanja javnih servisa, navodi se u saopštenju.