latinica  ћирилица
26/07/2017 |  16:06 ⇒ 17:46 | Autor: RTRS

Delegacija Vlade Srpske u posjeti Ribniku (VIDEO)

Opština Ribnik ima izuzetne prirodne resurse i potencijale koje treba iskoristiti za brži razvoj ove lokalne zajednice - zaključeno je u razgovoru rukovodstva opštine sa delegacijom Vlade RS.
Delegacija Vlade Srpske u posjeti Ribniku - Foto: RTRS
Delegacija Vlade Srpske u posjeti RibnikuFoto: RTRS

Brži razvoj ove opštine pomoći će i Vlada finansiranjem projekata iz oblasti infrastrukture, ali i stvaranjem uslova za ulaganja u privredu.

Prioritet lokalne vlasti je stvaranje uslova za otvaranje novih radnih mjesta. U planu je i izgradnja fabrike za proizvodnju eteričnih ulja , koju bi trebalo da zasposli deset, a u kooperantskom odnosu još oko 150 radnika.

Stanovnici Ribnika su mišljenja da su ovoj lokalnoj zajdenic najpotrebnija nova radana mjesta, kako bi se zaustavio odlazak mladih.

Opština Ribnik ima veliki hidropotencijal i šumsko bogatstvo.Neophodno je obezbijediti finalnu proizvodnju, a ne kao sada, da oblovina odlazi u druge drvoprerađivačke kombinate.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas da postoje mogućnosti za direktnu podršku sektoru drvoprerađivačke industrije, a posebno daljoj finalizaciji proizvodnje u toj oblasti, koja se razvija u Ribniku.

Đokić je rekao novinarima u Ribniku da se to odnosi na prelazak u više faze prerade, uz djelimično korišćenje sredstava Ministarstva za podršku privrednim društvima koja planiraju takvu aktivnost.

"To će biti značajno za povećanje obima proizvodnje, vrijednosti proizvoda i izvoza, a sve u funkciji novog zapošljavanja", naglasio je Đokić.

On je, nakon sastanka više ministara Srpske sa rukovodstvom opštine Ribnik, naveo da je razgovarano i o kvalitetnom snabdijevanju prerađivača šumskim i drvnim sortimentima u skladu sa njihovim potrebama i planovima razvoja.

Đokić je naveo i da su investitori uradili većinu posla kada je riječ o hidroelektrani Mala Medna, te da se sada sprovode ispitivanja instalisanih postrojenja.

Načelnik Ribnika Radenko Banjac rekao je da je na sastanku sa ministrima data podrška projektima u oblasti infrastrukture, novog zapošljavanja i rješavanja problema firme "Ribničanka", koja je u stečaju.

Banjac je naglasio da se očekuje realizacija otvaranja srpsko-češke firme za ekstrakciju eteričnih ulja, u kojoj bi probna proizvodnja počela krajem avgusta.

On je dodao da bi ta investicija, vrijedna oko milion evra, mogla da u početku obezbijedi 10 radnih mjesta.

Sastanku u Ribniku o aktuelnim pitanjima iz oblasti boračko-invalidske zaštite, privrede i mogućnosti razvoja turističkih potencijala prisustvovali su i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković, ministar porodice, omladine i sporta Јasmina Davidović, kao i generalni direktor Јavnog preduzeća "Šume Republike Srpske" Risto Marić.

Vlada Srpske pomoći će realaizaciju projekata iz oblasti izgradnje infrastrukture i stadiona u Donjoj Previji.