latinica  ћирилица
26/07/2017 |  17:45 ⇒ 27/07/2017 | 08:29 | Autor: RTRS

Oštro upozorenje institucijama BiH iz MMF-a (VIDEO)

Do kraja septembra riješiti pitanje transportne zajednice i akciza ili će sredstva namijenjena za BiH biti preusmjerena na projekte u susjedne zemlje – upozorio je evropski komesar za proširenje Јohanes Han, u pismu koje je adresirao na Savjet ministara BiH.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

Prozvani danas odgovaraju da je do kraja septembra moguće riješiti pitanje transportne zajednice, dok su akcize i dalje pod velikim upitnikom.

Da je jedno pričati o opredijeljenosti za evropski put, a sasvim drugo to praktično djelima i pokazati, lekcija je koju bh. vlasti još nisu savladale. Na Hanovo upozorenje, od prozvanih stiže poruka da je na vlastima u BiH da iskoriste kratko vrijeme i donesu odgovarajuće odluke.

- Ukoliko BiH do septembra ne pristupi regionalnoj transportnoj zajednici izgubiće ova sredstva, ali ne samo sredstva, izgubiće uopšte kredibilitet i mogućnost da ubuduće kandiduje svoje projekte za transportnu infrastrukturu u regionu, poručio je Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

I dok Šarović ističe da BiH treba biti član ove zajednice bez bilo kakvog uslovaljavanja, Han upozorava da je bilo dovoljno vremena da se riješe otvorena pitanja. Iz Srpske stiže jasan odgovor na pokušaje članova Savjeta ministara da krivicu za blamažu u Trstu pripišu Republici Srpskoj.

- Problem nije Srpska, nego Savjet ministara koji se sada probudio iz 'zimskog sna' i nakon dvoipogodišnje pozorišne predstave odlučio da za svoj nerad optuži Republiku Srpsku, istakla je Željka Cvijanović, premijerka Srpske.

Kao uslov Han jasno ističe i usvajanje zakona o akcizama, za koji je jasno koje stranke su radile na njegovom rušenju. Šarović smatra da je to pitanje problematično s obzirom na opštu atmosferu u BiH i približavanje izbora sljedeće godine.

- Moguće je kad su u pitanju akcize samo u slučaju jednog velikog konsenzusa političkog, ključnih ljudi i ključnih stranaka u ovoj zemlji. bez obzira da li se nalaze u poziciji ili opoziciji, da li to neko može obezbijediti, tu vrstu konsenzusa, to je već nešto sasvim drugo, što se tiče transportne zajednice mislim da je moguće, a da li će se desiti ne znam, napomenuo je Šarović.

Kao što se ne zna ni da li će se BiH još jednom kao dijete neugodno crveniti pred evropskim zvaničnicima kojima se obeća, a onda pravda za neučinjeno. Predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović ističe da treba više odgovornosti, te da je uvjeren da će Han vrlo brzo uvidjeti je li BiH krenula iz zastoja.

- Hoćemo li Transportnu zajednicu riješiti u narednih 7-8 dana, ja sam siguran da hoćemo, naglasio je Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

I nije pismo Hana jedini šamar vlastima u BiH. Pisao je i MMF. Upozorava da globalni fiskalni okvir, koji trenutno razmatra Savjet ministara, krši sporazum koji je BiH potpisala sa MMF-om s obzirom na to da predviđa povećanje javne potrošnje na uštrb investicija.

Kako prenose Nezavisne novine, navodi se i da institucije ne žele da sprovedu reforme u oblasti smanjenja zaposlenih u javnom sektoru, kao i u pogledu smanjenja potrošnje na robu i usluge iako su se na to obavezali kroz reformsku agendu.