latinica  ћирилица
26/07/2017 |  19:00 ⇒ 21:09 | Autor: RTRS

SDS traži smjenu Nikole Špirića (VIDEO)

Nakon što inicijativa za suspenziju Nikole Špirića sa pozicije predsjedavajućeg parlamentarne Komisije za nadzor nad radom OBA juče nije dobila podršku, SDS je zatražio njegovu smjenu.
Predstavnički dom - Foto: Screenshot
Predstavnički domFoto: Screenshot

Umjesto Špirića, predložili su svog partijskog člana Borislava Bojića. Inicijativa je uvrštena na dnevni red i o njoj će poslanici raspravljati u večernjim časovima.

Žuri se SDS-u! Informacija koju su ranije tražili od Komisije za nadzor nad radom OBA o tome da li je Nikola Špirić navodno falsifikovao zaključke te komisije o aferi "Ušće", ni sačinjena nije, niti je o njoj uopšte raspravljano, a oni su pred poslanicima pokrenuli proceduru Špirićeve smjene.

Prvo sa pozicije predsjedavajućeg Komisije. Ali, onda su se preračunali, pa u hodu inicijativu promijenili – traže smjenu iz Komisije. I sami priznaju, inicijativa je bazirana tek na indicijama.

Očigledno je da je nad dijelom bh. poslanika, menadžment OBA uspostavio dominaciju u pokušaju da onemogući nadzor nad svojim radom. Kao što je očigledno i da isti taj menadžment vodi specijalni rat protiv Republike Srpske i njenog predsjednika, jasan je šef Kluba poslanika Staša Košarac. Tvrdnju potkrepljuje, između ostalog, i tajnim dopisima koje je direktor OBA Osman Mehmedagić slao na adrese OHR-a i PIK-a.

Staša Košarac (SNSD) kaže "da je politički mentor je Bakir Izetbegović, izvršilac menadžment OBA, a izvođač radova Savez za promjene. Indikativno je da su juče vulgarno i primitivno vrijeđali predsjednika Dodika želeći da pokažu da su zajedno sa Izetbegovićem i Mehmedagićem u funkciji onog o čemu piše direktor OBA međunarodnoj zajednici".

Međusobne optužbe na relaciji SDS – SNSD koje su uslijedile za govornicom, poslanici u Sarajevu, prije svih bošnjački, posmatrali iz prikrajka. Neki i zadovoljno trljali ruke.

Ovakvoj zdušnoj podršci SDS-ove inicijative, kako saznajemo iz parlamentarnih izvora, prethodila je trgovina radnim mjestima. Nezvanično, bivši DF-ov ministar MUP-a Tuzlanskog kantona Alen Gadžo, postao je zaposlenik OBA. Zvanična potvrda ili demanti iz OBA je izostala. Bećirović je bio iznenađen ovim pitanjem.

Malo vjerovatno, jer sve do marta Bećirović i Gadžo zajedno su i agilno, po Tuzlanskom kantonu "vodili borbu protiv kriminala i korupcije". Bar, onu deklarativnu! Ali, kako god, probudili su se apetiti i bošnjačkih poslanika. SBB-ov Damir Arnaut bi da Špirićevo mjesto pripadne Bošnjaku, jer je prema njegovoj računici aktivan nacionalni disbalans.

Međutim, ono što je zakonski definisano i što je bila praksa svih prethodnih godina, predsjedavajući kojeg biraju članovi Komisije treba da bude iz reda najveće opozicione partije. A to je ipak SNSD. Svjesni da taj propis ne mogu lako prekršiti inicijatori nude rješenje, jedinog SNSD-ovog člana Komisije za predsjedavajućeg.

Ukoliko bi Sredoje Nović, koji za sada ćuti, ovakvu inicijativu odbio, prvi na listi za predsjedavajućeg bio bi neko od bošnjačkih opozicionih članova Komisije. U suprotnom, to bi u SNSD eventualno moglo da izazove turbulencije. Šta je stvarni cilj inicijatoru, osim da poveća svoj uticaj na Komisiju, za sada znaju samo oni. Nikola Špirić samo kratko je prokomentarisao – uoči predizborne kampanje mnoge politike bi željele da vide OBA kao svoj plijen – ako to dozvolimo, možemo da pakujemo kofere.