latinica  ћирилица
26/07/2017 |  21:11 ⇒ 27/07/2017 | 09:28 | Autor: RTRS

Špirić smijenjen sa funkcije predsjedavajućeg Komisije za nadzor nad OBA

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH smijenio je večeras Nikolu Špirića sa mjesta predsjedavajućeg i člana Zajedničke komisije za nadzor nad Obavještajno bezbjednosnom agencijom BiH.

Sa 24 glasa "za"i 14 "protiv" umjesto Špirića u Komisiju je imenovan Borislav Bojić iz SDS-a, partije koja je i inicirala ovu smjenu.

Žurilo se SDS-u! Informacija koju su ranije tražili od Komisije za nadzor nad radom OBA o tome da li je Nikola Špirić navodno falsifikovao zaključke te iste Komisije o aferi "Ušće", ni sačinjena nije niti je o njoj uopšte raspravljano, a oni su pred poslanicima inicirali Špirićevu smjenu. Nakon što je jučerašnja suspenzija propala, smjena je uspjela. I sami priznaju, bazirana je ne na činjenicama, već indicijama.

Očigledno je da je nad dijelom bh. poslanika, menadžment OBA uspostavio dominaciju u pokušaju da onemogući nadzor nad svojim radom. Kao što je očigledno i da isti taj menadžment vodi specijalni rat protiv Republike Srpske i njenog predsjednika - jasan je šef Kluba poslanika Staša Košarac. Tvrdnju potkrepljuje, između ostalog, i tajnim dopisima koje je direktor OBA Osman Mehmedagić slao na adrese OHR-a i PIK-a. 

Košarac kaže da je "politički mentor Bakir Izetbegović, izvršilac menadžment OBA izvođač radova Savez za promjene, te da je indikativno da su juče vulgarno i primitivno vrijeđali predsjednika Dodika, želeći da pokažu da su zajedno sa Izetbegovićem i Mehmedagićem u funkciji onog o čemu piše direktor OBA međunarodnoj zajednici". 

Međusobne optužbe na relaciji SDS – SNSD, koje su uslijedile za govornicom, poslanici u Sarajevu, prije svih bošnjački, posmatrali su iz prikrajka. Neki su i zadovoljno trljali ruke, jer su, kako saznajemo iz parlamentarnih izvora, podršku inicijativi kompezirali radnim mjestima u OBA za bliske prijatelje ili nekadašnje partijske kolege. Ali, kako god, SDS je postao "većinski vlasnik" Komisije. Od 12 članova tri su SDS-ova. Svi ostali su usamljeni. Nikola Špirić upozorava - uoči predizborne kampanje OBA postaje politički plijen. Zadatak svakog paralamenta je da obezbijedi nadzor nad obavještajnim sektorom, opasno je kad obavještajna agencija izađe izvan zakona i kada kontroliše parlament. 

Zakonom je definisano, a što je i bila praksa svih prethodnih godina, predsjedavajući kojeg biraju članovi Komisije treba da bude iz reda najveće opozicione partije. A to je ipak SNSD. Svjesni da taj propis ne mogu lako prekršiti inicijatori nude rješenje, jedinog SNSD-ovog člana Komisije za predsjedavajućeg. Aleksandra Pandurević (SDS) je rekla  neka to bude Sredoje Nović.

Ukoliko bi Sredoje Nović, koji za sada ćuti, ovakvu inicijativu odbio, prvi na listi za predsjedavajućeg bio bi neko od bošnjačkih opozicionih članova Komisije. U suprotnom to bi u SNSD eventualno moglo da izazove turbulencije. Šta je stvarni cilj inicijatoru, osim da poveća svoj uticaj na Komisiju, za sada znaju samo oni. Ostaje međutim činjenica, da je menadžment OBA posvađan, da glavni inspektor tvrdi kako mu nije dozvoljeno da radi svoj posao, da se poslije afere "Ušće" otvaraju i neke nove. Međutim, to parlamentarcima danas, nije bilo interesantno.