latinica  ћирилица
26/07/2017 |  21:47 | Autor: RTRS

Predstavnički dom usvojio više zakonskih prijedloga

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je u drugom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji je predlagač poslanik NDP-a Momčilo Novaković.
Sjednica Predstavničkog doma PS BiH - Foto: RTRS
Sjednica Predstavničkog doma PS BiHFoto: RTRS

Usvojenim izmjenama vraća se na snagu zakonsko rješenje, koje se odnosi na obuku za "D" kategoriju vozačkog ispita, a koje je važilo prije nedavnih izmjena Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

U drugom čitanju usvojen je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH, predlagača Maje Gasal Vražalice iz DF-a, koji se odnosi na način i uslove korištenja godišnjih odmora zaposlenih u institucijama BiH, a u skladu sa preporukama Ombudsmana za ljudska prava.

Poslanici su glasajući u drugom krugu usvojili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji je predlagač Damir Arnaut iz SBB-a.

Ovim izmjenama i dopunama zakonski se reguliše da vozila hitne pomoći i vatrogasne službe imaju prednost u odnosu na vozila pod pratnjom.

U drugom krugu glasanja podršku je dobio i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, kojim se na prijedlog Savjeta ministara BiH omogućava kvalitetnija primjena ovog zakona te obezbjeđuje dosljedna primjena Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama.

Dopunama Zakona omogućava se Upravnoj inspekciji da uz neposredni, može vršiti i posredni inspekcijski nadzor uvidom u dokumentaciju za više od 2.200 nevladinih organizacija upisanih u Registar Ministarstva pravde BiH.

Usvojen je Izvještaj o radu Istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u Izvozno-kreditnoj agenciji BiH, a k znanju je primljena informacija Savjeta ministara BiH o razlozima nepotpisivanja Ugovora o Transportnoj zajednici Јugoistočne Evrope.

Poslanici su podržali preporuke sa konferencije o RTV servisu BiH održane sredinom juna u Sarajevu.

Naredna sjednica Predstavničkog doma zakazana je za 6. septembar.

Izvor: Srna