latinica  ћирилица
27/07/2017 |  07:52 ⇒ 15:24 | Autor: RTRS

Obilježavanje Dana ustanka protiv fašizma (FOTO)

Na Banj brdu kod Banjaluke i u Milića Gaju u Kozarskoj Dubici obilježavava se Dan ustanka protiv fašizma 1941. godine.
Položeni vijenci na Banj brdu - Foto: RTRS
Položeni vijenci na Banj brduFoto: RTRS

Na Banj brdu, na spomenik poginulim Krajišnicima položeni su vijenci i cvijeće. Danas će biti položeni vijenci i na partizanskom groblju u Knežici u Milića Gaju.

Vijence na spomenik poginulim Krajišnicima položili su Siniša Karan u ime predsjednika Republike Srpske, delegacija Vlade Srpske u kojoj je bio i ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, kao i delegacije SUBNOR-a, organizacija proisteklih iz odbrambeno-ptadžbinskog rata, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, te predstavnici Јevrejske opštine Banjaluka.

Učestvujući na Banj Brdu u obilježavanju 27. jula, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović je poručio da je srpski narod najviše učestvovao u antifašističkoj borbi i bio najveća žrtva Drugog svjetskog rata, a da ustaška Nezavisna Država Hrvatska nikada nije kažnjena za pogrom Srba.

On je rekao da je ustanak podignut kada je došao fašizam i ustaška NDH okupirala BiH, te nastao progon i pogrom srpskog naroda kroz sistemski osnivane koncentracione logore i masovna stradanja.

- Zato je 27. juli značajan u istoriji srpskog naroda i drugih antifašista. Njegova istorijska uloga se ogleda u tome što je počela borba i odupiranje nacizmu, fašizmu i ustaštvu u NDH, koja je bila eksponent nacističke Njemačke - rekao je Savanović.

Prema njegovim riječima, "NDH je genocidom nad Srbima rješavala nacionalno pitanje Hrvata u Hrvatskoj na način da je trebalo Srbe pobiti, protjerati i prekrstiti da bi hrvatska država bila država samo hrvatskog naroda".

- Ti pogromi zadesili su i sve antifašiste, bez obzira na njihovu nacionalnost - istakao je Savanović.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić naglasio je da je iz dva razloga bitno obilježavati Dan ustanka protiv fašizma - radi sjećanja na antifašističku tradiciju kojom se treba ponositi i radi odavanja počasti stradalima u pogromima.

Radojičić položio vijenac na Banj brdu (Foto: RTRS)

Iako je vojno poražena, ideja fašizma nije nestala, rekao je on, tako da postoje pokušaji revizije istorije i relativizovanja i opravdavanja postojanja logora i ubistava.

- Zato je potrebno uvijek dizati glas protiv fašizma, ektremizama i bilo kojih sukoba - rekao je Radojičić.

Predsjednik banjalučkog Gradskog SUBNOR-a Rade Đajić evocirao je događaje na dane ustanka protiv fašizma, navodeći da je na Banj Brdu održano više sjednica i savjetovanja Pokrajinskog komiteta KPЈ.

Među tim događajima, on je istakao sjednicu Pokrajinskog komiteta od 8. juna 1941. godine kada je donesena odluka o formiranju udarnih diverzantskih grupa, o nastavku prikupljanja oružja i sanitetske opreme, te formiranja jedinica prvenstveno za zaštitu srpskog stanovništva od ustaškog terora.

Dan ustanka protiv fašizma obilježen je i na Sokocu polaganjem vijenaca na spomen-kosturnicu na kojoj je upisano više od 980 imena boraca poginulih u Drugom svjetskom ratu na području Romanije.

Predsjednik SUBNOR-a opštine Pale Branislav Košutić poručio je da treba njegovati tradiciju oslobodilačkih ratova srpskog naroda u dvadesetom vijeku i da Srbi moraju otimati od zaborava taj dio istorije.

- Treba imati na umu da je od smrti samo zaborav teži. Ne smijemo kao narod dozvoliti da negiramo rezultate borbe naših predaka i prekinutu mladost onih koji su ginuli za našu slobodu - rekao je Košutić.

Predsjednik SUBNOR-a opštine Sokolac Milivoje Јanković napomenuo je da je šire područje Romanije u Drugom svjetskom ratu dalo 17 narodnih heroja i da je od tog broja njih pet poginulo u jednom danu, 21. januara 1942. godine.

On je podsjetio da je Pokrajinski komitet Saveza komunista sredinom jula 1941. godine smješten na Boravac kod Sokoca, da je tih dana formiran Štab Romanijskog partizanskog odreda, te 21. jula 1941. donesena odluka o podizanju ustanka na Romaniji protiv okupatora.

Ustanak protiv fašizma u knešpoljskom kraju počeo je 27. jula 1941. godine napadom na žandarmerijsku stanicu u Knežici, pod vođstvom narodnog heroja Mladena Stojanovića.

Dan ustanka u protiv fašizma svim učesnicima NOB-a i građanima Srpske čestitao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Izvor: RTRS/SRNA