latinica  ћирилица
27/07/2017 |  08:39 | Autor: RTRS

Drastičan pad koncentracije spermatozoida u posljednjih 50 godina

Broj spermatozoida u ejakulatu muškaraca iz Evrope, Sjeverne Amerike, Novog Zelanda i Australije prepolovio se u proteklih 40 godina. Stručnjaci ističu da su rezultati izuzetno zabrinjavajući.
Spermatozoidi (ilustracija) -
Spermatozoidi (ilustracija)

Najnoviji nalazi otkrili su da je između 1973. i 2011. godine koncentracija spermatozoida opadala na godišnjem nivou prosječno 1,4 odsto, odnosno do ukupnog pada od 52 odsto.

- Rezultati su šokantni - istakao je Hagaj Levin sa Јevrejskog instituta u Јerusalimu, epidemiolog o koautor studije.

Dok medicinski tretmani mogu da pomognu u ublažavanju problema, malo toga je urađeno da se problem u korijenu rješava.

Levin upozorava da bi niska koncentracija spermatozoida mogla da bude i indikator sve lošijeg zdravlja muškog stanovništva.

- Vremenom bi mogli da imamo problem sa opštom reprodukcijom, a to bi moglo da znači i izumiranje ljudske vrste - rekao je Levin za Bi-Bi-Si. 

Stručnjaci ističu da su krivci za ovakvo stanje najvjerovatnije ishrana, stres, upotreba raznih hemikalija u proizvodnji hrane i način života.

Osim toga, niska koncentracija spermatozoida mogla bi da bude uzrokovana i rakom testisa, povećanom stopom smrtnosti kod muškaraca, muške djece rođene sa testikularnim deformitetima.

- Ovo je tipičan džinovski problem koji je godinama ostao neprimijećen i zapostavljen - ističe Levin.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Human Reproduction Update, sproveo je međunarodni tim istraživača, koje je objedinilo 185 studija urađenih od 1973. do 2011. godine i uključivalo je 43.000 muškaraca.

Tim je odvojio podatke u dvije grupe. Sa jedne strane, uvršteni su muškarci iz, takozvane, zapadne kulture - Sjeverne Amerike, Evrope, Australije i Novog Zelanda. U drugu grupu uvršteni su muškarci iz drugih dijelova svijeta.

Ovo je urađeno jer je mnogo više podataka bilo za prvu grupu, a istraživači kažu da zato za sada ne mogu da daju precizne podatke i izvuku zaključak za muškarce iz ostalih dijelova svijeta.

Izvor: RTS