latinica  ћирилица
27/07/2017 |  11:48 ⇒ 16:54 | Autor: RTRS

MUP počeo dvodnevnu akciju dobrovoljnog davanja krvi

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske počelo je dvodnevnu akciju dobrovoljnog davanja krvi. U najhumanijoj akciji učestvuje 340 pripadnika MUP-a Srpske.
MUP- akcija darivanja krvi - Foto: RTRS
MUP- akcija darivanja krviFoto: RTRS

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je da pripadnici MUP-a tradicionalno, dva puta godišnje, daju krv.

- Znamo da su u ljetnom periodu zalihe krvi u Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske smanjene, zbog čega smo i odlučili da učestvujemo u ovoj akciji - naveo je Ćulum, istakavši da u MUP-u ima više pripadnika koji redovno daju krv.

Direktor Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske Gordana Guzijan rekla je da je akcija ovakvog tipa veoma važna jer se organizuje u svih 10 gradova Srpske, gdje postoje organizacione jedinice Zavoda.

- Trenutno je u Banjaluci smanjena zaliha krvne grupe nula pozitivna - navela je Guzijanova.

U fočanskoj službi Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske danas je krv dobrovoljno dalo 16 pripadnika Policijske uprave Foča. Fočanski policajci više puta u godini daju krv, a inspektor Odjeljenja policije u Policijskoj upravi Foča Marinko Vukadinović u ovoj humanoj misiji učestvovao je više od 20 puta.

- Svaka količina krvi koju damo nekome će spasiti život. U akciji učestvuju sve policijske stanice koje pripadaju našoj upravi - rekao je Vukadinović.

Iz policijske stanice Rudo krv su dala tri pripadnika, među njima i načelnik stanice Bojan Medojević.

- Krv dajem dva ili tri puta godišnje, a ovo mi je ukupno 19. put. Svi možemo biti u situaciji da nam je krv potrebna i svi o tome treba da razmišljamo - rekao je Medojević.

U Odjeljenju za transfuziju u Bolnici Istočno Sarajevo danas su prikupljene 22 doze krvi u akciji za koju se prijavilo 26 policajaca.

Šef Službe za transfuzijsku medicinu Mirna Milošević Ašonja rekla je da policajci tradicionalno dva puta godišnje daju krv.

Izvor: SRNA