latinica  ћирилица
27/07/2017 |  12:32 ⇒ 12:34 | Autor: RTRS

Prodanović: SNSD će podržati smjenu Savjeta ministara

Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH smatra da bi bilo logično i moralno da Savjet ministara BiH podnese ostavku, jer nema podršku ni sopstvene većine od koje je konstitusan.
Lazar Prodanović - Foto: RTRS
Lazar ProdanovićFoto: RTRS

On je naglasio da SNSD nije zainteresovan za učešće u ovakvom Savjetu ministara, te dodao da stranka smatra da je najbitnije jačanje pozicije Republike Srpske u skladu sa ustavima i RS i BiH. Prema njegovim riječima, od početka je bila neprirodna parlamentarna većina koja je stvorena i koja je izabrala izvršnu vlast, što se i pokazalo, jer njihovo djelovanje nije napravilo nikakav korak naprijed u BiH, kako u ekonomskom smislu, tako ni u približavanju EU.

"Moj utisak je da Savjet ministara ne podržavaju ni oni koji su ga kandidovali, a čak nema podršku ni u sopstvenim političkim partijama, zbog pozicioniranja različitih struktura unutar njih", kazao je Prodanović

Najavio je da će, ako bude pokrenuta inicijativa o smjeni Savjta ministara, SNSD podržati ovakav zahtijev, jer je sadašnji način funkcionisanja izvršne vlasti u BiH nemoguć i nanosi ogromnu štetu zemlji, odnosno usporava put BiH ka EU. On je podsjetio na pismo koje je Savjetu ministara uputio Evropski komesar za proširenje Јohanes Han, da je “dosta priče bh. predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti, bez praktičnog dijela“. Prodanović je ocijenio da je BiH u svakom smislu nestabilna zemlja - ekonomski, jer zavisi od kredita i pomoći, a i politički, jer se priča ono što se misli da drugi žele da čuju.

Komentarišući smjenu Nikole Špirića sa pozicije i člana i predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, Prodanović je rekao da je očito da je interes sadašnje većine da potpuno eliminiše uticaj opozicije nad radom OBA-e. Prema njegovim riječima, ova agencija bi trebalo da radi u skladu sa zakonom i bude u iteresu svih građana BiH, ali i da bude van dometa bilo kakvih političkih moćnika. Prodanović je istakao da SNSD-u, kao najjačoj opozicionoj političkoj partiji u BiH, pripada pozicija predsjedavajućeg ove komisije.

Izvor: Nezavisne novine