latinica  ћирилица
27/07/2017 |  12:38 | Autor: RTRS

Požari u Portugalu i Francuskoj ne jenjavaju

Portugalski zvaničnici saopštili su danas da snažan vjetar raspiruje šumske požare i da u narednim danima ne očekuju pad visoke temperature, što bi olakšalo lokalizovanje žarišta.
Požar u Portugalu  (Foto:FaH) (Arhiv) -
Požar u Portugalu (Foto:FaH) (Arhiv)

Skoro 2.000 vatrogasaca i danas učestvuje u gašenju šest velikih požara širom zemlje. Situacija je i dalje najteža u centralnim regionima, naročito u okolini Serte, oko 200 kilometara sjeveroistočno od Lisabona. U ovoj oblasti vatra bukti već pet dana. U gašenju vatre učestvuju četiri specijalna aviona iz Španije, kao i jedan iz Maroka. Zvaničnici navode da je 37 ljudi zadobilo lakše povrede u prethodnim danima.

Vlasti Francuske saopštile su da će uskoro dovesti pod kontrolu jedan od najvećih šumskih požara u ovoj zemlji, u regionu Var, gdje je evakuisano 12.000 ljudi. Vlasti u susjednom regionu Artiž očekuju da će se vatra tokom dana rasplamsati jer će se vjetar, prema prognozi, ponovo pojačati.

U gašenju vatre na jugu Francuske i na Korzici učestvuje 3.000 vatrogasaca, a vatra je do sada opustošila površinu od 7.000 hektara. Do sada nije bilo žrtava.

Izvor: SRNA