latinica  ћирилица
27/07/2017 |  16:01 ⇒ 16:01 | Autor: RTRS

Važno je da bebe spavaju na leđima

U Američkoj akademiji pedijatara tvrde da je spavanje na leđima najbolji način da se spriječi razvoj sindroma iznenadne smrti novorođenčeta. Bebe ne bi trebalo često ostaviti da spavaju u sjedećem položaju.
Bebe - Foto: ilustracija
BebeFoto: ilustracija

Tek rođene bebe bi trebalo da spavaju na leđima, a ne na boku ili stomaku, kako obično roditelje savetuju lekari, a oni u grču i primenjuju. Tako bar kažu u Američkoj akademiji pedijatara, tvrdeći da je to najbolji način da se spriječi razvoj sindroma iznenadne smrti novorođenčeta.

Na nacionalnoj konferenciji američkih pedijatara u Bostonu, zaključeno je da bi bebe da bi bebe trebalo da spavaju na leđima, na tvrđoj podlozi i u istoj sobi sa roditeljima, dok se san na boku smatra nebezbjednim.

Preporuka stručnjaka je i da one ne bi trebalo redovno da spavaju u sedećem položaju, u kolicima ili u sjedištima u automobilu. To može da traje jako kratko i da se ne ponavlja prečesto, jer, kako kažu, svaka druga podloga nije bezbjedna i sjedište i kolica služe samo za transport djece, a ne za spavanje.

Izvor: Novosti