latinica  ћирилица
27/07/2017 |  16:28 ⇒ 17:46 | Autor: RTRS

Istočna Ilidža: Sve veća pomoć poljoprivrednicima (VIDEO)

U opštini Istočna Ilidža, iz godine u godinu, sve više nastoje pomoći poljoprivrednim proizvođačima u ovoj lokalnoj zajednici.
Istočna Ilidža - poljoprivreda - Foto: RTRS
Istočna Ilidža - poljoprivredaFoto: RTRS

Pored podsticaja za domaćinstva koja su se opredijelila za uzgoj voća i povrća, u opštini Istočna Ilidža poljoprivrednicima nude i stručnu pomoć. Potpisali su Memorandum o saradnji s Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu, čime su proizvođačima omogućili besplatnu analizu zemljišta, ali i stručnu pomoć.

S obzirom da gotovo polovinu teritorije opštine Istočna Ilidža čine obradive površine, sve je više domaćinstava koja se odlučuju za neku vrstu poljoprivredne proizvodnje. Porodica Veselinović s uzgojem voća počela je iz hobija, a nakon sedam godina mogu se pohvaliti ozbiljnom proizvodnjom.

- U sve ovo uključena je moja porodica, djeca, unuci, svi radimo, proširili smo. Sada imamo hiljadu sadnica aronije, a plastenici su moj hobi, proizvodim paradajz i papriku. Sve zdravo bez hemije - rekla je Slobodanak Veselinović.

Bez obzira što su voljni da rade, Veselinovići tvrde da bez finansijske , ali i stručne pomoći opštine - ne bi mogli realizovati svoje planove.

- Imali smo procjenu zemljišta i finansijsku pomoć bez koje sve ovo ne bi mogli izdržati - dodala je Veselinović. 

U prethodne četiri godine opština Istočna Ilidža omogućila je poljoprivredne podsticaje za 300 domaćinstava. Najviše zainteresovanih, stotinu, bilo je za plasteničku proizvodnju. 

Osim finansijske, ne izostaje ni stručna pomoć. Presudni su savjeti stručnjaka s Poljoprivrednog fakulteta. Procijenili su da je područje idealno za uzgoj bobičastog i jagodičastog voća. 

- Svi mogu da se obrate, da se izvrši analiza zemljišta. To je oko 70 KM i opština snosi troškove - kaže načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u opštini Istočna Ilidža Aleksandar Delić. 

Veselinovići i porodice koje se uzgojem voća i povrća bave na tradicionalan način, sve što serviraju na svojoj, nude i za trpezu kupaca. Tu opciju su, tvrde, potrošači prepoznali, ali ipak, kažu, bilo bi lakše da ima organizovanog otkupa voća i povrća, naročito aronije. Iz opštine obećanje da će nastojati prevazići i ovaj problem.