latinica  ћирилица
27/07/2017 |  18:39 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Predsjedništvo BiH traži ubrzano knjiženje vojne imovine; Srpska protiv (VIDEO)

Predsjedništvo BiH zadužilo je Ministarstvo odbrane da ubrza aktivnosti na knjiženju nepokretnih perspektivnih vojnih lokacija i da o tome obavijesti Predsjedništvo.
Vojna imovina - Foto: RTRS
Vojna imovinaFoto: RTRS

Ovaj zaključak, donesen nakon razmatranja izvještaja sa sastanka Sjeveroatlanskog savjeta i predstavnika BiH 20.juna u Briselu, razljutio je SNSD. Njihov poslanik u bh. parlamentu Dušanka Majkić pita - kako je moguće da takvu odluku usvoje sva tri člana Predsjedništva, te poručuje da je stav Republike Srpske poznat – nema knjiženja imovine dok se ne donese zakon.

Republika Srpska godinama se bori da kasarne, relejna čvorišta, poligoni i druge lokacije perspektivne imovine ne postanu vlasništvo BiH. Stoga, jasan je stav - nema knjiženja vojne ni druge imovine bez sporazuma entitetskih vlada i Savjeta ministara, što je osnova za dalji postupak, poručuje SNSD-ova Dušanka Majkić.

- S obzirom da na tom planu niko ništa ne radi i s obzirom da se misli da će se na silu prisiliti Pravobranilaštvo, doduše vrši konstantan pritisak na institucije Republike Srpske, mislim da stav vlasti u Republici Srpskoj takav da nema knjiženja dok se ne završe prethodne radnje, a to znači zakon i sporazum. I do tada može da predlaže ko šta hoće. Meni je neobično da je takvu odluku, ako je to tako, da je glasao i član predsedništva iz Republike Srpske - istakla je poslanik SNSD-a u PS BiH Dušanka Majkić.

Iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića poručuju da nije bilo, niti će biti zakonskih, pravnih niti bilo kakvih drugih promjena u stavu Predsjedništva kada je riječ o knjiženju vojne imovine. 

- Јasno je da će o knjiženju vojne imovine u Republici Srpskoj odlučivati pravosudni organi i da će ti procesi trajati godinama - saonšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Knjiženje perspektivne vojne imovine radi se na zahtjev Ministarstva odbrane, kada dostave Pravobranilaštvu kompletnu dokumentaciju, mi tehnički sprovodimo knjiženje, poručuje v.d.pravobranioca BiH Mlađen Mandić. U Federaciji to rade sudovi, i do sada je upisano 15 lokacija; u Republici Srpskoj - nijedna. 

- To je još jedna odluka Predsedništva u vezi sa knjiženjem perspektivne vojne imovine. To je permanentan zadatak Pravobranilaštva i Ministarstva odbrane. Do sada je upisano 15 lokacija u Federaciji, ima još 10 rješenja koja su u fazi žalbe, očekujemo da ćemo i to uknjižiti. Međutim, na teritoriji Republike Srpske nije uknjižena nijedna lokacija. Postoji samo pravosnažna sudska presuda Suda BiH u vezi Velikog Žepa, ali na naš zahtev za uknjižbu Uprava za imovinsko-geodetske odnose Republike Srpske je odbila uknjižbu. Prema tome, stanje je kakvo je i bilo pre mjesec dana - naveo je v.d. pravobranioca BiH Mlađen Mandić.

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Јerinić, prema pisanju medija, tvrdi da zaključak tri člana Predsjedništva BiH ne mijenja jedinstven stav srpskih političara o ovom pitanju. Misle li onda da odstupe od zaključka? Odgovarajući na to pitanje, Јerinić je poručio: ne knjižimo mi imovinu, već Pravobranilaštvo BiH.