latinica  ћирилица
27/07/2017 |  18:54 ⇒ 28/07/2017 | 09:15 | Autor: RTRS

Savjet ministara BiH i definitivno nema podršku parlamentarne većine (VIDEO)

Savjet ministara BiH i definitivno nema podršku parlamentarne većine.
Savjet ministar bez većina - Foto: RTRS
Savjet ministar bez većinaFoto: RTRS

To je sada i svima potpuno jasno, jer sinoć Izvještaj o radu Savjeta ministara za 2016-u nije dobio podršku u Predstavničkom domu PS BiH. I pored činjenice da su ostali bez podrške,predsjedavajući Denis Zvizdić i ministri, ne pomišljaju na ostavke.

"Crveni" karton koji je Savjet ministara sinoć dobio u Predstavničkom domu PS BiH, u normalnoj državi bio bi signal ministrima da podnesu neopozive ostavke. Predsjedavajući Denis Zvizdić danas se nije oglašavao.

- Očekivao sam da će predsjedavajući odmah nakon glasanja izaći za govornicu i kao odgovaran i moralan čin dati ostavku SM BiH, jer očito nema podršku sopstvene većine, ali na žalost to se nije desilo - izjavio je poslanik u Predstavnikom domu PS BiH Lazar Prodanović.

Federalni mediji spekulišu da je SBB-ov ministar Ismir Јusko već "kovertirao", ostavku jer su poslanici njegove stranke odbili da podrže Izvještaj o radu SM BiH za prošlu godinu. Za razliku od Јuska, ministarka Semiha Borovaca, kadar SDA i SDS-ov Mirko Šarović, ne pomišljaju da vrate mandat. 

- Vidjećemo kako će se odvijati ovaj proces, da li će biti podrške za smjenu "vlade", nije bilo podrške za prihvatanje Izvješataja, pitanje povjerenja „"vladi" je drugo pitanje - rekla je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

- Јa sa svoje strane mogu kažem da je dio u Izvještaju koji se odnosi na ovo ministarstvo najbolji od kada postoji ovo ministarstvo, šta drugo da kažem - smatra ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Sinoćnje glasanje pokazalo je da aktuelni saziv Savjet ministara nema parlamentarnu većinu, "iza leđa", podržava ih svega 17 poslanika SDA, HDZ BiH i SzP. Manjinska podrška znači da će svaki put morati da tragaju za 22 ruke u Predstavničkom domu.

- Logično je i normalno da nakon što se ne usvoji Izvještaj o radu da ta "vlada" podnese ostavku, međutim što se mene, tj. HDZ BiH tiče, ne mora i ne treba da podnesu ostavku - tvrdi šef Kluba poslanika HDZ-a BiH u Predstavničkom domu PS BiH Nikola Lovrinović.

- Što se tiče skupštinske većine, ne postoji nova skupštinska većina , ona je takva kakva je. Ona je rezultat političkih dešavanja, što se tiče PDP-a mi smo zadovoljni ministrima SzP - smatra predsjednik PDP-a Brnisla Borenović. 

Zakon predviđa da predsjedavajući Savjeta ministara može dati ostavku Predsjedništvu BiH, u tom slučaju nastavlja da obavlja posao do izbora novog saziva. S druge strane, moguće je da Predsjedništvo zatraži smjenu i da Parlamentarna skupština izglasa nepovjerenje. Tada bi neka nova parlamentarna većina trebalo da izglasa novi Savjet ministara.

- Ukoliko bude pokrenuta inicijativa za smjenu SM, SNSD će podržati tu inicijativu. SNSD nije zainteresovan za učešće u SM BiH - naglasio je poslanik u Predstavničkom domu PS BiH Lazar Prodanović.

- Da li Vi mislite da će Mladen Ivanić dozvoliti da SzP ne bude u SM , da li mislite da će Bakir Izetegović dozvoliti da SDA ne bude u SM, da li mislite da će Čović dozvoliti da HDZ ne bude u SM , tako da dolazimo na isto - istakla je šef Kluba SDS-a u Predstavničkom domu PS BiH Aleksandra Pandurević.

Prema svemu sudeći ostavki i smjena neće biti, Savjet ministara BiH nastaviće da diše na "škrge" barem do septembra kada će se i Dom naroda izjasniti o Izvještaju o radu za 2016. S obzirom da SDA i HDZ BiH imaju dominantnu ulogu u klubovima bošnjačkog i hrvatskog naroda i da SDS ima svoja dva delegata, Izvještaj će, izvjesno je, dobiti "zeleno" svjetlo.