latinica  ћирилица
27/07/2017 |  20:41 ⇒ 20:42 | Autor: RTRS

Priština odustala od projekta generala Klarka

Projekat kompanije "Envidity", američkog generala Veslija Klarka, kojim je bilo planirano preuzimanje četvrtine Kosmeta za korišćenje uglja, povučen je iz daljeg postupka u skupštini.

Ispostavilo se da je vlada podnijela parlamentu ovaj projekat bez studije izvodljivosti i bez unaprijed urađenog nacrta nacionalne strategije za korišćenje lignita, prenosi portal Kossev.

O ovom poslu pisma je odlučio da otvori Muhamet Mustafa, predsjednik komiteta za ekonomski razvoj u posljednjem zakonodavnom tijelu, piše Gazeta Fjalja.

Mustafa je za taj list rekao da komisija nije odobrila projekat, ali i da kompanija "SharrCem" nije ispunila ni osnovne uslove.

Komisija ima dvije ključne preporuke. Zatraženo je da vlada uradi studiju izvodljivosti i da unapred izradi nacrt nacionalne strategije za eksploataciju lignita.

Nakon toga, vlada se potpuno povukla, a iz postupka su povučena oba projekta.

S druge strane, ministarstvo finansija, na čijem je čelu Avdulah Hoti, iako je glavni pokretač ovih projekata, ne zna da su projekti "Envidity" i "ShaarrCem" povučeni iz postupka.

U kratkom odgovoru Gazeti, iz Kancelarije za informisanje u tom ministarstvu naveli su da su ta dva projekta u skupštini na konačnom usvajanju.

Izvor: Tanjug