latinica  ћирилица
27/07/2017 |  22:47 ⇒ 23:10 | Autor: RTRS

Novi sukobi u Јerusalimu, povrijeđeno 37 Palestinaca

Trideset sedam Palestinaca povrijeđeno je u sukobima izraelske policije i palestinskih vjernika na spornom svetilištu u Јerusalimu, ubrzo pošto je ponovo otvoreno poslije muslimanskog bojkota koji je trajao 11 dana.
Sukobi u Јerusalemu - Foto: BBC
Sukobi u ЈerusalemuFoto: BBC

Palestinski Crveni polumjesec rekao je da su neki od povrijeđenih ranjeni gumenim mecima, drugi pretučeni, a nekima su polomljene kosti.

Izraelska policija je suzavcem i gumenim mecima rastjerivala Palestince koji su bacali kamenice na mjestu svetom i za muslimane i za Јevreje.

Policija kaže da je odgovorila kada je na kapijama svetilišta i sama bila napadnuta kamenicama.

Crveni polumjesec je saopštio da je napetost povećana kada su izraelske snage zatvorile jednu od kapija.

Svetilište je u središtu krize između Izraela i Palestinaca od 14. jula, kada se tamo dogodio oružani napad u kojem su poginula dva izraelska policajca.

Izrael je potom postavio detektore za metal, ograde i kamere na ulazima. Muslimanski vjernici su na poziv svojih lidera odbili da se podvrgnu takvoj kontroli i da se mole na svetilištu.

Hiljade muslimana su se zato danima molile na ulicama.

Danas, pošto su sve te mjere konačno uklonjene, islamski lideri su pozvali vjernike da se vrate na svetilište gdje je džamija Al Aksa i hiljade ih se odazvalo i tamo se molilo, ali su ponovo izbili neredi.

Izvor: RTS (Beta)