latinica  ћирилица
28/07/2017 |  12:20 ⇒ 13:21 | Autor: RTRS

Trebinje: Završen šezdeseti Festival festivala (VIDEO)

Na pozorišnoj sceni Kulturnog centra Trebinje, spuštena je zavjesa na šezdeseti Festival festivala, smotru najboljih ostvarenja amaterskih dramskih pozorišta sa prostora bivše Јugoslavije. Festival je trajao sedam dana, a najuspješnijim pozorišnim trupama i pojedincima uručene su zlatne maske, glavne festivalske nagrade.
Trebinje festival festivala - Foto: RTRS
Trebinje festival festivalaFoto: RTRS

Predstava "Malograđanska svadba", u izvođenju Pozorišta "Stevan Sremac" iz Crvenke, proglašena je najuspješnijom.

Istom pozorištu pripale su i glavne nagrade za režiju, za najbolju kolektivnu igru, i zlatna maska Žirija publike.

Pozorišu "Fedra" iz Bugojna, pripala je zlatna maska za najbolju kostimografiju, a specijalne nagrade uručene su Vahidu Durakoviću, za tekst i trebinjskoj publici.

Stručni žiri "zlatne maske" za režiju dodijelio je Radoju Čupiću, iz Crvenke, za glavnu mušku ulogu Zoranu Miloševiću iz Trebinja, za najbolju žensku ulogu Јovani Petković iz Beograda, za najbolju mušku epizodnu ulogu Vladimiru Јorgiću, iz Beograda, a za najbolju žensku epizodnu ulogu Vesni Đurić iz Trebinjskog pozorišta.

Bez selektovanja, pozorišne predstave u Trebinje stižu poslije pobjeda na svojim republičkim smotrama, što donosi razlike u kvalitetu. Ovogodišnji jubilarni Festival festivala karakterističan je po učešću velikog broja mladih glumaca.

Poslije Pulskog festivala, trebinjski Festival, sa šezdeset godina postojanja, najstarija je festivalska manifestacija i kruna je pozorišnog amaterizma.

Uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture, pokrovitelj Festivala je Grad Trebinje.

Opširnije pogledajte u prilogu.