latinica  ћирилица
28/07/2017 |  12:30 ⇒ 15:57 | Autor: RTRS

Šamčanin Јovan Živković na biciklističkoj trci u V. Britaniji (VIDEO)

U nedjelju, 30. jula, počinje jedna od najvećih maratonskih biciklističkih trka u Velikoj Britaniji London- Edinburg- London. Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu predstavljaće Šamčanin Јovan Živković.
Јovan Živković - Foto: RTRS
Јovan ŽivkovićFoto: RTRS

Za vožnju dugu 1.441 kilometar stazom koja dionicom od 12 kilometara predviđa i uspone kroz brdsko- planinske predjele Britanskog ostrva Živković je, kaže, spreman i motivisan. U okviru priprema, do sada je prešao 9.000 kilometara.

"Očekujem da ću završiti ispod ovog maksimalnog vremenskog limita, nadam se da izvesti u roku sa nekih deset sati uštede, ako bude sve kako treba. Sudeći prema vremenskoj prognozi nisam baš pretjerano optimista, najavljuju i kišu i hladno vrijeme tako da će uslovi biti otežani za vožnju", rekao je Јovan Živković, biciklista iz Šamca.

Živković, 47-godišnji ljekar, biciklizmom se bavi od djetinjstva, a maratonac je postao 2010. godine.

Ipak, za učešće u trci u Velikoj Britaniji trebalo mu je i malo sreće, budući da su biciklisti iz cijelog svijeta zainteresovani za taj maratonski izazov.

"Prijavio sam se preko interneta, stvorio sam uslove za to, uplatio kotizaciju i odabrali su me. Metoda njihovog odabira meni nije poznata i iz nekog razloga sam jedini iz BiH, tako da mi je to čast i zadovoljstvo što učrstvujem", završava Živković.

U maratonskoj trci London-Edinburg- London učestvuje 1.500 biciklista iz cijelog svijeta.

Rutu treba da pređu za 116 časova. Živković očekuje da će trku završiti znatno prije tog roka i u Šamac i Republiku Srpsku donijeti neku od medalja.