X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
28/07/2017 |  12:40 ⇒ 12:43 | Izvor: RTRS

Na Krimu otkriven kostur "dječaka vanzemaljca" (VIDEO)

Na istoku Krima arheolozi su pronašli grob dvogodišnjeg djeteta iz drugog vijeka nove ere, koji su neki istraživači nazvali prebivalištem "vanzemaljaca".
Na Krimu otkriven kostur "dječaka vanzemaljca" - Foto: Screenshot/YouTube
Na Krimu otkriven kostur "dječaka vanzemaljca"Foto: Screenshot/YouTube

Grob je pronađen na antičkom groblju Kiz Aul. Kako ističu arheolozi, neobičnost je u tome što je "kod pokopanog djeteta oblik lobanje značajno deformisan".

Prema mišljenju antropologa, bio je to dječak koji je trenutku smrti imao najviše godinu i po. Stručnjaci tvrde da je njegova glava podvrgnuta deformaciji praktično odmah nakon rođenja. Riječ je o procesu izduživanja lobanje posebnim vezivanjem, u skladu sa varvarskom tradicijom.

Arheolozi dodaju da se deformacija lobanje najčešće sreće kod Sarmata i da predstavlja jedan od znakova njihove identifikacije. U grobu su pronađeni i glinena posuda pored glave dječaka, male perle, bronzana narukvica na njegovoj desnoj ruci. Dijete je ležalo sa glavom prema istoku.

Vještački deformisane lobanje prvi put su pronađene 1826. godine u nekropolama Bospora Kimerijskog, u rejonu grada Kerč. Pretpostavlja se da je deformacija imala veze sa označavanjem pripadnosti grupi ili sa socijalnim statusom.

- Naravno, za one koji vjeruju u drevni kontakt sa vanzemaljskom civilizacijom ovakve stvari su dokaz posjete iz svemira - navode naučnici.

Istraživači smatraju da je deformacija lobanje često mogla da dovede do promjene karaktera čovjeka, uključujući povećanje agresivnosti. Sarmati, u koje arheolozi ubrajaju i pronađenog dječaka, bili su veoma ratoboran narod.

 

Izvor: Sputnjik