latinica  ћирилица
28/07/2017 |  15:55 ⇒ 16:18 | Autor: RTRS

Moguć Trampov veto na sankcije Rusiji?

Bijela kuća je u četvrtak oprezno nagovijestila mogućnost da predsjednik Donald Tramp uloži veto na nove sankcije Rusiji, Iranu i Sjevernoj Koreji, što je izazvalo oštre kritike zakonodavaca iz obje stranke.
Bijela kuća  (Foto:Flickr/ Glenn Pope) -
Bijela kuća (Foto:Flickr/ Glenn Pope)

"On će možda potpisati sankcije tačno u obliku u kojem jesu ili možda staviti veto na sankcije i pregovarati o čak oštrijim mjerama prema Rusima", naveo je direktor za komunikacije Bijele kuće Entoni Skaramuči u izjavi za Si-En-En.

Čak i nagoveštaj ideje o vetu izazvao je brzu reakciju na Kapitol Hilu. Vođa senatske većine DŽon Kornin izjavio je da bi bilo bolje da je Bijela kuća sarađivala sa Kongresom na izradi tog zakona.

Demokratski senator Ben Kardin iz Merilenda ocijenio je da bi ulaganje veta značilo da predsjednik Tramp ne želi da iskoristi priliku da bude čvršći u odnosima sa ruskim predsjednikom Putinom, dok je njegov kolega Bob Menendez iz Nju DŽersija poručio da "Kongres ima moć poništi veto, i da će predsjednikov veto biti poništen. Vođa senatske manjine Čak Šumer ocijenio je da je Skaramučijevo objašnjenje da bi Tramp mogao da pregovara čak čvršće sankcije prema Rusiji - "smiješno".

Predstavnički dom  usvojio je sankcije Rusiji sa 419 glasova za i tri protiv, a usvojene su i  u Senatu.

Rojters navodi da su senatori izglasali zakon o sankcijama uprkos primjedbama koju je prema njemu imao američki predsjednik Donald Tramp.

Navodi se da su ove mjere usvojene sa 98 glasova "za" i samo dva "protiv", zahvaljujući ogromnoj podršci i demokrata i Trampovih republikanaca.

Cilj zakona je da Moskva, Teheran i Pjongjang plate ekonomsku cijenu zbog niza aktivnosti kojima se Vašingtgon protivi i da se Kongresu da ovlašćenje da blokira bilo koji predsjednkov potez usmjeren ka suspenziji kaznenih mjera.

Zamjenik ruskog šefa diplomatije Sergej Rjabkov izjavio je u srijedu da će Moskva vjerovatno odgovoriti Sjedinjenim Državama ako se sankcije uvedu. Prema ruskim državnim medijima, on je upozorio da će nove sankcije ugroziti svaku šansu poboljšanja odnosa Moskve i Vašingtona.

Izvor: Glas Amerike, Rojters