latinica  ћирилица
29/07/2017 |  08:52 ⇒ 11:35 | Autor: RTRS

Sunce je možda mnogo veće nego što se mislilo

Sunce je možda mnogo veće nego što se dosad mislilo, tvrde naučnici NASA.
Vrućine - Foto: RTRS
VrućineFoto: RTRS

Istraživači koji su proučavali sjenku tokom pomračenja sunca vjeruju da su pronašli dokaz da je prečnik naše zvijezde mnogo veći nego što se ranije mislilo.

Predstojeće pomračenje koje će biti vidljivo iz Sjeverne Amerike 21. avgusta moglo bi da dokaže da je njemački astronom Artur Auvers, koji je prvi procijenio veličinu Sunca 1891, pogriješio.

Na osnovu fotosfere zvijezde, tijela Sunca čije su talasne dužine vidljive golim okom, on je izračunao da naša zvijezda ima prečnik od 696.000 kilometara.

Tek 2015. je taj broj na osnovu satelitskih snimaka promijenjen u 695.700 km. Međutim, naučnici sada smatraju da je i ta procijena pogrešna.

Gzavije Hubije, istraživač iz Ontonija u Francuskoj koji pravi detaljne modele pomračenja Sunca i Mjeseca na "Google Maps", kaže da je prema njegovim proračunima Sunce mnogo veće nego što se misli.

On je primjetio da nešto nije u redu sa dimenzijama Sunca dok je poredio ranije prognoze eklipse sa fotografijama napravljenim tokom samih pomračenja.

Predviđanja su se poklapala s realnim stanjem, samo kada bi povećao prečnik Sunca za nekoliko stotina kilometara.

Erni Rajt istraživač NASA Godard Svemirskog centra u Grinbeltu, koji takođe pravi precizne modele pomračenja i sam se našao u sličnoj dilemi kao Hubije.

Istraživači se nadaju da će predstojeće pomračenje konačno ponuditi dokaze o stvarnim dimenzijama Sunca.

Izvor: Agencije