X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
30/07/2017 |  08:49 ⇒ 08:51 | Izvor: RTRS

Najsnažnija eksplozija poslije Velikog praska protresla univerzum

Tim međunarodnih naučnika zabilježio je najsnažniju eksploziju u istoriji istraživanja univerzuma, prenosi "Dejli mejl". Eksploziju je prouzrokovala smrt masivne zvijezde, a ovaj događaj omogućio je stvaranje najjasnije slike bljeskova gama-zraka, koji ne prestaju da fasciniraju astronome još od njihovog otkrića ranih šezdesetih godina.
Eksplozija velike zvijezde (Foto:CC0 / Pixabay) -
Eksplozija velike zvijezde (Foto:CC0 / Pixabay)

Do eksplozije dolazi kada masivna zvijezda postane nestabilna jer ne može da proizvede dovoljno energije da se suprotstavi sopstvenoj masi. Ona tada doživi kolaps pod uticajem sile sopstvene gravitacije i pretvori se u neutronsku zvijezdu ili crnu rupu. U toku ovog procesa, snažni mlazevi gasa otpuštaju se u univerzum brzinom svjetlosti.

Eksplozija je bila toliko jaka da je bilo moguće vidjeti je sa Zemlje samo pomoću dvogleda, iako je bila udaljena 10 milijardi svetlosnih godina, navode naučnici.

Za nekoliko sekundi oslobođeno je onoliko energije koliko jedna zvijezda emituje u periodu od 10 milijardi godina.

Naučnici su ovaj put imali priliku da se pripreme zahvaljujući tome što je u junu 2016, prije eksplozije, zabilježen kratak svjetlosni bljesak koji je nazvan GRB 160625B.

„Eksplozija je uslijedila nakon 100 sekundi, što znači da smo imali dovoljno vremena da postavimo teleskope u odgovarajući položaj“, rekao je profesor Karol Mundel sa Univerziteta u Batu koji je učestvovao u istraživanju, prenosi B92.

 

 

Izvor:Sputnik