latinica  ћирилица
30/07/2017 |  11:39 ⇒ 13:00 | Autor: RTRS

Kestenburg: Nastupila Škole glume "Јoram Loevštajn" iz Tel Aviva (VIDEO)

U okviru Zlatne takmičarske selekcije Međunarodnog festivala studentskih pozorišta Kestenburg, u Narodnom pozorištu Republike Srpske nastupila je trupa Škole glume "Јoram Loevštajn" iz Tel Aviva.
Kesetenburg - Foto: RTRS
KesetenburgFoto: RTRS

Izveli su predstavu Prima Dona, koja je bavi rodnim pitanjima u kontekstu Šekspirovog vremena.

Predstava Prima Dona nastala je na osnovu teksta DŽefri Hačera. U centru priče je glumac koji je slavu stekao tumačeći ženske likove u vrijeme kada je ženama bilo zabranjeno da glume. Nakon uredbe kralja Engleske ženama je dozvoljeno da glume, a muškarcima zabranjeno da igraju ženske likove. Ova odredba uništila je život glumcu koji je u fokusu priče.

Škola glume Јoram Loevštajn osnovana je 1988. godine. Misija ove ustanove da poveže profesionalce iz svijeta pozorišta sa građanima koji djeluju u lokalnoj zajednici a koji su zainteresovani za pozorišni izraz. Putem trogodišnjeg edukativnog programa stvaraju nove generacije pozorišnih umjetnika i pripremaju ih za profesionalni teatar.

Sutra će u okviru Zlatne takmičarske selekcije u Narodnom pozorištu Republike Srpske biti izvedena predstava "Negdje u nigdje" Ajna teatarske trupe iz iranskog grada Tabriza.