X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
31/07/2017 |  08:44 ⇒ 08:44 | Izvor: RTRS

Kakva je veza između smijeha i bolesti?

Obično se smijemo zato što je nešto zabavno i privlači pažnju, ali ponekad i napad smijeha može biti ozbiljan medicinski simptom.
Smijanje - Foto: Screenshot
SmijanjeFoto: Screenshot

Istraživanja pokazuju da samo u jednom od pet slučajeva smijeh uključuje humor.

Zvuči malo čudno, u kakvoj su vezi smijeh i bolest? Kada se smijemo to je zato što što smo srećni, a upravo smijeh podiže raspoloženje, pa ne bi li onda trebalo više da se smejemo? Koliko puta ste svjedočili nečijem napadu smijeha u prodavnici ili dok čekate u redu u banci?

Kada se smijemo namjerno ili više puta bez ikakvog razloga, na scenu stupa patološki smijeh. To je znak narušenog zdravstvenog stanja i uticaja na nervni sistem, a naučnici se posebno bave tim fenomenom.

Patološki smijeh obično nije povezan sa humorom, dobrim raspoloženjem ili bilo kojim oblikom ispoljavanja sreće. Mozak šalje signale koji kontrolišu radnje koje obavljamo, nehotične poput disanja, ali i dobrovoljne poput hodanja ili smijeha. Kada se ti signali propuštaju usljed uslova kao što je hemijska neravnoteža, nepravilnosti tokom rođenja, mogu da izazovu neobičan smijeh.

Trogodišnja djevojčica je 2007. godine imala neobične napade, smijejala se i ujedala tokom njih. Doktori su otkrili da je imala retku formu epilepsije koja je izazivala nekontrolisani smijeh. Obavljena je operacija kako bi bio uklonjen benigni tumor koji je rastao u njenom mozgu, piše LA times.

Hirurzi i neurolozi pomažu ljudima koji imaju tumore ili ciste na mozgu, a njihovim uklanjanjem eliminiše se pritisak na one dijelove mozga koji izazivaju napade smijeha. Akutni moždani udar takođe može da bude jedan od uzročnika.

Smijeh je jedan od simptoma Angelmanovog i Turetovog sindroma. Prvi je rijedak hromozomski poremećaj koji utiče na nervni sistem. Ljudi koji od njega boluju ne mogu da govore i prikazuju "srećno, uzbuđeno ponašanje", piše NIH.

Drugi sindrom je neurobiološki poremećaj i lečenje obično nije potrebno ako ne dovodi do prekida svakodnevnih aktivnosti. Lekovi i psihoterapija mogu pomoći pacijentima da kontrolišu njihov uticaj. Sve to nikako ne znači da treba prestati sa šalama, druženjem i zakazati pregled kod ljekara, čak naprotiv.

Smijeh i bolest često se pominju zajedno i to uglavnom u diskusiji o pozitivnim aspektima koje ima na zdravlje ljudi. Smijeh oslobađa blokade u energetskom polju, luči se endorfin, pomaže u izgradnji karaktera, kada se smijemo "na svoj račun", iskustvo i doživljaj situacije u kojoj se nalazimo postaju drugačiji. Benefita je mnogo, u to nema sumnje i smijeh je dobra investicija svakog dana.

Izvor: Nedeljnik