latinica  ћирилица
31/07/2017 |  13:51 | Autor: RTRS

Ako želite da smršate prestanite da brojite kalorije

Ideja o brojanju kalorija prilično je zastarjela, a pritom je u pitanju potpuno pogrešan pristup.
Hrana - Foto: ilustracija
HranaFoto: ilustracija

Nekima će možda pomoći da broje kalorije jer na taj način drže stvari pod kontrolom, ali zapravo većini to postaje opsesivna navika koja ih sprečava da uživaju u hrani.

Ako želite da skinete višak kilograma, fokusirajte se na zdravu ishranu i fizičku aktivnost i, što je najvažnije od svega, naučite da osluškujete svoje tijelo, tačnije signale koje vam ono šalje. Naravno, važno je i da unos šećera svedete na minimum, a preporučuje se i "skidanje" sa loših masnoća i industrijski obrađenih namirnica koje sadrže štetne dodatke i aditive.

Umjesto njih, u jelovniku oslobodite mjesto za svježe voće i povrće. I ono najvažnije - idealnu tjelesnu težinu niko nije postigao preko noći. Za to je potrebno vremena i strpljenja. Tokom mršavljenja, prestanite da se opterećujete kalorijama, a evo i zašto.

Kao prvo, malo je onih koji tačno znaju koliko im je tačno kalorija dnevno potrebno. Iako postoje neki standardi o tome koliko je u proseku potrebno kalorija dnevno, takva indirektna kaloriometrija ima i svoje nedostatke, jer nije reč o preciznim merenjima.

Isto tako, većina ne zna ni koliko tijelo apsorbuje kalorija iz hrane. Naime, nisu sve kalorije iste, a mnogo toga zavisi i od vrste namirnica koju unosite, načina na koji je obrađena, koliko vlakana sadrži, itd.

A s obzirom na to da nije moguće precizno izračunati kalorije, ni informacije o količini kalorija koje su navedene na pakovanju proizvoda nisu sto posto tačne i mogu da variraju. Što opet dovodi do toga da brojanje kalorija i nema previše smisla.

Naravno, ako stalno budete brojali kalorije, mogli biste i da zanemarite signale koje vam šalje organizam. Umesto toga, kada ste gladni, jedite. Ako osjetite sitost - prestanite da jedete. Vrlo jednostavno, zar ne?

I još jedna zabluda: Mnogi vjeruju da će, ako su unijeli previše kalorija, pojačanim vježbanjem to lako riješiti. Stvari ipak nisu tako jednostavne.

Istraživanja su dokazala kako je kod sagorijevanja kalorija i njihovom pretvaranju u masnoće ili energiju ključno to odakle dolaze. Stoga nemojte misliti da ćete greške vezane za unos loših namirnica lako ispraviti vježbanjem.

Uz napornije treninge samo ćete biti još više gladni, pa ćete jesti još više i tako zapravo ulazite u začarani krug.

Izvor: Dnevnik