X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
31/07/2017 |  14:09 | Izvor: RTRS

Obilježen Svjetski dan borbe protiv hepatitisa

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci obilježen je Svjetski dan borbe protiv hepatitisa pod sloganom "Pokaži svoje lice kako bi uklonili hepatitis".
UKC Banjaluka - Foto: RTRS
UKC BanjalukaFoto: RTRS

Iz UKC su saopštili da je obilježavanje bilo usmjereno ka unapređenju prevencije, dijagnostike i liječenja kako bi se postigao glavni cilj prve "Svjetske strategije zdravstvenog sektora za virusne hepatitise 2016-2021" - eliminacija virusnih hepatitisa do 2030. godine.

U prostorijama UKC-a u petak, 28. jula, obavljeno je besplatno, dobrovoljno i anonimno testiranje, kao i savjetovanje zainteresovanih građana o ovoj bolesti.

"Testirano je ukupno 45 ljudi. Među njima je dvoje imalo pozitivan test na hepatitis B, dok nije bilo onih sa prisustvom virusa hepatitisa C i HIV virusa", naveli su iz UKC-a Srpske.

Prilikom ove akcije u Klinici za infektivne bolesti UKC-a je skrenuta pažnja javnosti na činjenicu da oboljeli većinom ne znaju da žive sa ovim hroničnim virusnim infekcijama, te da je važan značaj rane dijagnoze i liječenja bolesti.

Iz UKC-a Srpske su podsjetili da u Klinici za infektivne bolesti, od 1. juna 2007. godine i radnim danima od 7.00 do 15.00 časova, radi Savjetovalište za hepatitise B i C i HIV infekciju u kojem se sprovodi dobrovoljno, anonimno i besplatno testiranje na pomenute viruse.

Svjetski dan borbe protiv hepatitisa obilježen je 28. jula kao dio globalne kampanje Svjetske zdravstvene organizacije.

Izvor: Srna