X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
31/07/2017 |  15:49 ⇒ 17:36 | Izvor: RTRS

Tropske vrućine pune ambulante hitne pomoći (VIDEO)

U Srpskoj danima tropske temperature vazduha. Meteorolozi tokom ove sedmice predviđaju da će temperature mjestimično prelaziti i 40 stepeni Celzijusa. Kako visoke temperature utiču na zdravlje?
Prijedor, Hitna pomoć - Foto: RTRS
Prijedor, Hitna pomoćFoto: RTRS

Medicinsko osoblje prijedorske službe Hitne pomoći, u posljednjih mjesec dana ima pune ruke posle. Broj pacijenata povećan je za skoro 50 odsto. Uzrok su visoke temperature, međutim, povećan je i broj pacijenata s alergijskim reakcijama na ujede insekata.

Živa na termometru prelazi i 37 stepen u Srpskoj. Prijedorčani različito podnose visoke temperature.

- Teško podnsosim vrućine, ali je relativno dobro, s obzirom da je takav stepen vreline - kaže Prijedorčanka Senija Kapetanović.

U posljednjih mjesec dana broj pacijenata je vrtoglavo porastao u prijedorskoj Službi hitne pomoći. Sa cifre od 35 pacijenata dnevno, danas, medicinsku pomoć potraži od 50 do 60 lica u roku od 24 časa - vikendom i do 100 pacijenata.

- Najveći je broj hroničnih pacijenata koji se javljaju zbog povećanog pritiska odnosno hipertenzije, te zbog hronično opstruktivnih bolesti poremećaja disanja - kaže Srđan Pjevač, doktor u službi Hitne pomoći Prijedor.

Ujedi insekata, takođe su jedan od uzročnika povećanog broja pacijenata.

- Ukoliko se desi ujed u što kraćem vremenskom periodu pacijent treba da se javi u službu Hitne pomoći, tako da mi možemo uspješno intervenisati. Međutim, veliki broj pacijenta se ne javi, jer inače nisu alergični a prvi put se desi alergija, pa ne znaju da se trebaju javiti. Tako prođe dosta vremena i onda imamo poteškoće u spriječavanju te alergije - kaže dr Pjevač.

Savjet ljekara je jasan. Izbjegavati izlazak na vrućinu od 13 do 17 časova, uzimanje više tekućine i redovno korišćenje propisane terapije, a u slučaju ujeda insekta, javljanje u medicinsku ustanovu u što kraćem periodu.