latinica  ћирилица
01/08/2017 |  09:15 ⇒ 14:58 | Autor: RTRS

Li Čing Јuen čovjek koji je živio 256 godina!

Li Čing Јuen iz grada Kaohsiunga, u kineskoj provinciji Szechwan je živio nevjerovatnih 256 godina, potvrdio je Njujork tajms.
Li Čing Јuen - Foto: Screenshot
Li Čing ЈuenFoto: Screenshot

Dokazi o dugovječnosti  Li Ching-Yuen (Li Čing Јuena) nalaze se upravo na stranicama Njujork tajmsa iz 1933.godine, prema čijem pisanju je profesor Čengdu univerziteta Vu Čung Čijeh pronašao dokaze.

U kojima stoji da je Kineska carska vlada 1827. čestitala 150 rođendan Li Čing Јuenu, da bi isti dokument iz 1877. bio pronađen gdje mu se čestita njegov 200. rođendan i gdje mnogi njegovi sugrađani svjedoče o njegovoj dugovječnosti.

Prema njihovim svjedočenjima pronađenim u arhivama kineske vlade i medija, Li Čing Јuen je svoju karijeru herbaliste započeo kada je imao samo 10 godina, otkada je sakupljao i proučavao biljke za dugovječnost i potenciju i primjenjivao njihove blagodeti na sebe.

Čitavih 40 godina on je preživljavao na biljkama kao što su lingzi, godži bobice, divlji džinseng, gotu kola i mnoge druge dok je redovno pio pirinčano vino.

U svojoj 71. godini, tačnije 1749. godine pridružio se kineskoj vojsci gdje je podučavao borilačke vještine. Ženio se čak 23 puta i imao preko 200 djece.

Naučio je da čita i piše u dobi od 10 godina kada kreće na proputovanja po Kansu, Šansi, Tibetu, Anamu, Sijamu i Mandžuriji sakupljajući i proučavajući biljke. Prvih 100 godina radio je ovo da bi zatom prešao na prodavanje biljaka koje bi drugi sakupili.

Prema jednom od Lijevih potomaka, postojao je čak i jedan još stariji čovjek, koji je živio čak 500 godina a koji je Lija naučio tehnikama Či kunga, koji se koristi u kineskoj medicini i predstavlja koordinaciju različitih šema disanja sa raznim fizičkim stavovima i kretanjima tijela.

Na svojoj samrtničkoj postelji prije nego što će umrijeti 6. maja 1933.godine , Li je rekao jednostavnu rečenicu:

"Uradio sam sve što sam mogao za ovaj svijet."

Ova rečenica je mnoge navela da se zapitaju šta je time ovaj nevjerovatno dugovječan čovjek htio da kaže. Da li da se sve tajne dugovječnosti nalaze u prirodi i nama samima?

Kada su ga pitali koji je njegov recept za dugovječnost rekao je:

"Neka vam srce bude mirno, sjedite kao kornjača, hodajte uspravno kao pingvin i spavajte kao pas."

Li je ovima mislio upravo na održavanje mira i ravnoteže u umu, na redovno vježbanje tehnika disanja i korišćenje biljaka koje naš organizam čine zdravijim i izdržljivijim.