latinica  ћирилица
01/08/2017 |  13:40 ⇒ 19:34 | Autor: RTRS

Glamoč: Obilježen dan ekshumacije iz masovne grobnice "Kamen"

U Glamoču je danas služen parastos, prislužene svijeće i položeno cvijeće na spomen-ploču na lokaciji masovne grobnice "Kamen", iz koje su u julu 1996. godine ekshumirani posmrtni ostaci 108 srpskih boraca i civila.
Obilježen dan ekshumacije iz masovne grobnice "Kamen" - Foto: Screenshot/YouTube
Obilježen dan ekshumacije iz masovne grobnice "Kamen"Foto: Screenshot/YouTube

Zločine nad srpskim vojnicima i civilima na ovom lokalitetu počinili su pripadnici Hrvatske vojske i HVO-a 1995. godine, te muslimanske vojne snage.

Zamjenik predsjednika Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Veljko Lazić rekao je Srni da šest od 108 tijela stradalnika do danas nije identifikovano.

On je istakao da još niko nije procesuiran, ni osuđen za ovaj zločin.
"Nećemo odustati od procesuiranja odgovornih za zločin počinjen na ovom lokalitetu", poručio je Lazić.

Prema njegovim riječima, na području Glamoča još ima masovnih grobnica, koje nisu istražene i nije izvršena ekshumacija.

"Nadamo se da će jednog dana i to biti. Јoš imamo 1.060 tijela srpskih civila i oko 600 tijela srpskih boraca, koje tražimo u Republici Srpskoj", kaže Lazić.

Obilježavanju Dana ekshumacije prisustvovali su predstavnici opštine Glamoč, porodica nestalih iz Republike Srpske, Srpske pravoslavne crkve, te mnogobrojni stanovnici Glamoča i okolnih naselja.

U ljeto 1995. godine u napadu hrvatskih snaga na područje Glamoča ubijen je veliki broj vojnika i civila srpske nacionalnosti, a godinu dana kasnije, 16. jula, iz masovne grobnice "Kamen" ekshumirana su tijela 108 vojnika i civila.

To je samo jedna od masovnih grobnica koja je otkrivena na području Glamoča.

Zločine su počinili pripadnici Sedme gardijske brigade Hrvatske vojske pod komandom Ivana Korada, a zločin za koji još niko nije odgovarao, bio je uvod u zločine počinjene u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja".

Spomen-ploča za žrtve masovne grobnice otkrivena je 25. jula 2011. godine.

Obilježavanje Dana ekshumacije 108 srpskih boraca i civila iz masovne grobnice "Kamen" organizovala je Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Izvor: SRNA