latinica  ћирилица
01/08/2017 |  15:35 ⇒ 02/08/2017 | 08:39 | Autor: RTRS

Kako se ponašati na vrućinama?

U Srpskoj danima tropske temperature vazduha. Meteorolozi tokom ove sedmice predviđaju da će temperature mjestimično prelaziti i 40 stepeni Celzijusa.
Vreline - Foto: ilustracija
VrelineFoto: ilustracija

Mladić iz Sarajeva, koji je tokom džogiranja preminuo, prva je žrtva ekstremno visokih temperatura koje su zahvatile i područje BiH.

S obzirom na izrazitu sušu na području Republike Srpske, ali i najave novih toplotnih talasa u avgustu i septembru,stav struke je da se može govoriti o elementarnoj nepogodi.

Zbog vrućine i jakog sunčevog zračenja, probleme mogu imati mnogi ljudi. Preporučuje se laganija ishrana, uzimanje više tečnosti i izbjegavanje boravka na otvorenom od 13 do 17 časova, te redovno korišćenje propisane terapije.

Savjetuje se nošenje lagane odjeće od prirodnih materijala, svijetlih boja, te šešira ili kape i naočara za sunce.

Kad je vruće znojimo se više nego što je uobičajeno i potrebno je nekako nadoknaditi nedostatak tečnosti u tijelu. Međutim, ne preporučuju se alkohol, kafa (u većim količinama), niti gazirana pića. S vodom sigurno nećete pogriješiti, a ono što se posebno preporučuje su mlaki čajevi od koprive i mente koji će vas osvježiti, a zbog njihove temperature tijelo će prije doći u ravnotežu s temperaturom vazduha.

Kada je riječ o ishrani nastojte da jedete manje, a češće. Izbjegavajte so koliko god možete, jer ona pospješuje zadržavanje tečnosti u tijelu.

U vrelim ljetnjim danima mnogi potežu za klima uređajima. Boravak u klimatizovanoj prostoriji svakako će vam olakšati život, ali nemojte pretjerivati sa smanjivanjem temperature. Prije izlaska vani ugasite klima uređaj i ostanite u zatvorenom prostoru barem deset minuta, kako tijelo ne bi doživjelo toplotni šok. U automobilima nemojte pretjerati sa smanjivanjem temperature iz istog razloga. Idealno bi bilo kada razlika u temperaturi između prostora u kojem boravite i one vani ne bi bila više od šest do sedam stepeni.

U slučaju da ste posebno osjetljivi na vrućinu, dobro bi bilo da ne ostajete sami. Ako primijetite neki od simptoma toplotnog udara kao što su jaka glavobolja, vrtoglavica, mučnina, crvenilo kože i smušenost, odmah se sklonite s vrućine, a ako simptomi ne prođu obratite se ljekaru.

Zaštititi radnike koji rade na otvorenom

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović poručio je juče poslodavcima da su dužni da preraspodjelom radnog vremena zaštite zdravlje radnika usljed novog toplotnog talasa.

Međunarodni standardi predviđaju adekvatne mjere, načine izvođenja radova i preporuke u vezi sa prevencijom, koje će pomoći da se rizik od izloženosti visokim temperaturama na radnom mjestu svede na najmanju moguću mjeru, podsjetio je on.

- Nesporno je da učestale vrućine utiču na zdravlje radnika, posebno onih koji rade na otvorenom i duže vrijeme su izloženi suncu, zbog čega dolazi do pada koncentracije u radu i mogućnosti povređivanja - naveo je Savanović.

Upozorio je poslodavce u Srpskoj da su dužni i da za rad u zatvorenim prostorijama obezbijede njihovo rashlađivanje.