latinica  ћирилица
04/08/2017 |  11:41 ⇒ 12:46 | Autor: RTRS

Poklon diplomatama SAD: "Ko ne sluša Lavrova, slušaće Šojgua"

Prodavnica „Armija Rusije“ koja pripada Ministarstvu odbrane Rusije objavila je da počinje specijalnu akciju u kojoj će američkim diplomatama koji napuštaju zemlju omogućiti popust od 20 odsto i za uspomenu im dati nesvakidašnji simboličan suvenir – majicu sa likom dva najpopularnija i najautoritativnija ruska ministra.
Poklon diplomatama SAD: „Ko ne sluša Lavrova, slušaće Šojgua (Foto: RTS / AP) -
Poklon diplomatama SAD: „Ko ne sluša Lavrova, slušaće Šojgua (Foto: RTS / AP)

Na majici se nalaze lica ruskih ministara spoljnih poslova i odbrane, Sergeja Lavrova i Sergeja Šojgua. Majice su crne boje, a na njima je belim slovima ispisano: „Ko ne sluša Lavrova, slušaće Šojgua“.

Ta akcija će trajati do 1. septembra, kada američkim diplomatama ističe rok za napuštanje Rusije, a diplomate su jedino u obavezi da prilikom kupovine pokažu dokument koji dokazuje da su zaposleni u Ambasadi SAD u Moskvi, prenosi Sputnjik.

Kako su mediji prethodno preneli saopštenja zvaničnika Bele kuće, američki predsednik Donald Tramp potpisao je zakon kojim se uvode nove sankcije Rusiji.

Paket jakih finansijskih sankcija protiv Rusije usvojio je prošle nedelje američki Kongres velikom većinom, a zvanična Moskva je na njih odgovorila smanjenjem članova američkih diplomata u Rusiji.

Kompanija „Vojentorg“, koja je direktno podređena Ministarstvu odbrane Rusije, radnju u blizini Ambasade SAD otvorila je prošlog leta. Tada su objasnili da nije reč ni o kakvoj provokaciji, već da su se vodili „čisto komercijalnim razlozima“ – lokal je na dobroj lokaciji, u centru grada i na prometnom mestu.

„Armija Rusije“ je i ranije imala slične akcije. U novembru prošle godine ponudila je popust od pet odsto američkim diplomatama i državljanima povodom predsedničkih izbora u SAD, a dala je i poseban popust od 10 odsto američkim diplomatama i drugim američkim građanima 20. januara ove godine povodom inauguracije 45. predsednika SAD Donalda Trampa, piše Sputnjik.

Izvor: Tanjug