latinica  ћирилица
05/08/2017 |  09:41 ⇒ 09:42 | Autor: RTRS

Nestanak SFRЈ je primjer ko crta granice na Balkanu

Nesporna je činjenica da su Amerika i zapadne zemlje ne samo projektovali nove granice na Balkanu, nego i brisali postojeće, izjavio je bivši šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Јovanović.
Vladislav Јovanović - Foto: Novosti.rs
Vladislav ЈovanovićFoto: Novosti.rs

On je istakao da je to bio slučaj sa SFRЈ, koja je nestala s političke mape svijeta u roku od dva i po mjeseca.

- Uništili su granice jedne države koja je bila među osnivačima Ujedinjenih nacija, Lige naroda i Konferencija za evropsku bezbjednost i saradnju. Onda je isti taj NATO, protivno međunarodnom pravu i povelji UN, izvršio agresiju na SR Јugoslaviju, što predstavlja zločin protiv mira - rekao je Јovanović.

To im, kako je dodao, nije bilo dovoljno, nego su nasilno osvojenu teritoriju SR Јugoslavije okupirali i pripremili za njeno pretvaranje u takozvanu nezavisnu državu i sada u briselskom procesu istrajavaju u tome da Srbija prihvati novu realnost koju su oni stvorili.

Na pitanje da li sada Rusi crtaju granice u ovom dijelu Evrope, Јovanović odgovara da je to misaoni pojam, jer, kako kaže, Moskva nikada na Balkanu nije pokušavala da nešto tako radi.

- To su uvijek radili drugi, prije svega zapadne sile u 20. vijeku - konstatovao je Јovanović povodom izjave potpredsjednika SAD Majkla Pensa, koji je na samitu Јadranske povelje optužio Rusiju za iscrtavanje granica, a njegove riječi protumačene su i kao poruka vojno neutralnoj Srbiji.

Pens je ustvrdio i kako je Moskva nastojala da destabilizuje region i podijeli ga, ali i odijeli od ostatka svijeta, ali da su, "SAD odbacile bilo kakav pokušaj korišćenja sile u regionu i šire".

Izvor: SRNA