latinica  ћирилица
05/08/2017 |  19:28 ⇒ 06/08/2017 | 14:10 | Autor: RTRS

Klimatske promjene uzimaju danak! (VIDEO)

Ekstremne vrućine i ekstremno niske temperature svake godine u Evropi uzrokuju smrt oko 3.000 ljudi. Najnovije prognoze, objavljene u časopisu Lanset - planetarno zdravlje, još su pesimističnije. Eksperti upozoravaju da, ukoliko se do 2100. ne učini ništa, od posljedica klimatskih promjena u Evropi bi svake godine moglo da umre 152.000 ljudi - 50 puta više nego do sada.
Klimatske promjene - Foto: RTRS
Klimatske promjeneFoto: RTRS

Toplotni talasi mogli bi da budu odgovorni za 99 odsto smrtnih slučajeva uzrokovanih klimatskim promjenama, a prema ocjenama stručnjaka najugroženiji su stanovnici Јužne Evrope. Toplotni i hladni talasi, šumski požari, suše i poplave sa kojima se Evropljani sve češće suočavaju, posljedica su emisije štetnih gasova i direktno su u vezi sa ljudskim djelovanjem, navodi se u studiji.

- U 21. vijeku, klimatske promjene su jedna od najvećih globalnih prijetnji po ljudsko zdravlje i njihov štetni uticaj na društvo biće sve više povezan sa katastrofama izazvanim ekstremnim vremenskim uslovima. Ukoliko ne bude hitnog reagovanja na globalno zagrijavanje do kraja vijeka, oko 350 miliona Evropljana godišnje moglo bi biti izloženo štetnim klimatskim ekstremima - navodi koautor studije, Đovani Forcijeri.

Kina je odgovorna za jednu četvrtinu svjetske emisije gasova sa efektom staklene bašte, a SAD su na drugom mjestu sa nešto više od 15 odsto, pa je njihovo učešće u borbi protiv klimatskih promjena od ključnog značaja. Iako su obje zemlje prošle godine ratifikovale Pariski spoprazum za ograničavanje globalnog zagrijavanja, ove godine sve se promijenilo.

Američki predsjednik Donald Tramp smatra da su klimatske promjene izmišljotina i da bi zbog Pariskog sporazuma bez posla mogli da ostanu milioni Amerikanaca. Zbog toga je u predizbornoj kampanji najavio povlačenje iz Pariskog sporazuma, a obećanje je juče sproveo u djelo.

"Sjedinjene Američke Države danas su zvanično obavijestile Ujedinjene nacije o namjeri da se povuku iz Pariskog sporazuma", naveo je na Tviteru državni sekretar SAD Reks Tilerson.

Iako će do povlačenja Amerikanaca iz Pariskog sporazuma proći najmanje tri godine, štetne posljedice već se prognoziraju. Pariski sporazum predviđa ograničenje rasta temperature u svijetu ispod dva stepena Celzijusa, međutim ako se emitovanje štetnih gasova ne zaustavi moglo bi se desiti upravo suprotno - do kraja vijeka globalne temperature vjerovatno će biti povećane za više od dva stepena Celzijusa. Posljedice koje bi to moglo izazvati u klimatskim promjenama su nesagledive, tvrde eksperti.