latinica  ћирилица
07/08/2017 |  14:10 ⇒ 14:11 | Autor: RTRS

Sjete se žrtava iz Srpske samo kad ugoste Bramerca

Tužilaštvo BiH ima saradnju sa srpskim žrtavama samo kada BiH posjeti Serž Bramerc, glavni tužilac Haškog tribunala, dok ona nestaje kada on napusti Sarajevo.
Predstava za javnost - Tužilaštvo BiH sjete se srpskih žrtava samo kad ugoste Bramerc (Foto:Siniša Pašalić / RAS Srbija) -
Predstava za javnost - Tužilaštvo BiH sjete se srpskih žrtava samo kad ugoste Bramerc (Foto:Siniša Pašalić / RAS Srbija)

To poručuju predstavnici udruženja, čiji su članovi prošli razne oblike torture u proteklom ratu.

Tvrde i da predstavnici Tužilaštva BiH obećavaju saradnju, održavanje sastanaka i stalnih kontakata, samo pred Bramercom i upaljenim kamerama.

"Niko nas nije zvao na sastanak od posjete Bramerca. Јa sam prije dva mjeseca kontaktirala Tužilaštvo BiH kako bi prijavila novog svjedoka za zločine u logorima u Posavini. Od tada do danas niko nam se nije obratio", kaže Božica Živković Rajilić, predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske.

Podsjeća da je v.d. glavnog tužioca, Gordana Tadić, priznala da je procesuiranje zločina nad Srbima počelo tek prije tri godine, jer se do tada ništa nije radilo.

"Tužioci čekaju da umru svi svjedoci, kako bi počeli da rade svoj posao. Kažu da su procesuirali oko 90 slučajeva, ali od tih nije procesuiran nijedan zločinac višeg ranga, nego samo neki beznačajni vojnici", rekla je ona.

Dodaje da niko ne spomnje 100 mjesta gdje su mučeni Srbi, te da spisak logora, koji su predale tužiocima u maju, niko i ne spominje.

Predsjednik Saveza logoraša BiH, Branimir Dukić, kaže da su se srpske žrtve osam puta sastali sa Bramercom, te da je uvijek na tim sastancima poručivano da mora biti uspostavljena saradnja porodica i tužioca i da njihova komunikacija mora biti što bolja.

"Do sada su se promijenila četiri glavna tužioca BiH, a mi smo imali samo dva sastanaka sa predstavnicima Tužilaštva, bez prisustva Bramerca. Nezadovoljni smo sa radom suda i Tužilaštvom BiH. Obećavaju u prazno, kao i što su, na posljednjem sastanku u maju, spominjali čak da će doći do procesuiranja Atifa Dudakovića i ostalih koji treba da se nađu pred licem pravde, a od toga nema ništa", kaže Dukić.

On dodaje da je i Tadićeva obećala da će ih pozvati u što kraćem roku na sastanak, ali da to do danas nije učinila.

"Pozatvarali su i osudili Srbe na 1.000 godina, a Haški sud na oko 500 i 600 godina, što je jedna velika bruka i sramota Suda i Tužilaštva BiH", poručuje Dukić.

Izvor: Blic