latinica  ћирилица
07/08/2017 |  16:53 | Autor: RTRS

Povratak Mobi Dika – kit udario i izbacio čamac iz vode

Grbavi kit udario je u čamac kod ostrva Vitsandejs u Kvinslendu, izbacujući ga iz vode u trenutku kada se na njemu nalazilo sedam ljudi, od kojih je dvoje ostalo bez svijesti i sa povredama glave.
Čamac koji se sudario sa kitom i kapetan Oliver Galea - Foto: RTS
Čamac koji se sudario sa kitom i kapetan Oliver GaleaFoto: RTS

Istina, krivac za prevrtanje čamca sa sedam ljudi na njemu nije ulješura, kao što je to u popularnom romanu Mobi Dik bio, ali je priča slična.

Sa osam kopči na čelu, kapetan Oliver Galea rekao je da je sreća što je čamac od aluminijuma, a ne od fiberglasa, što ih je donekle zaštitilo od udarca velikog sisara.

Pecaroški čamac se vraćao u Erli Bič nakon pecanja kod ostrva Gloster, kada ih je kit naletio na njih i čitav čamac izbacio iz vode.

Galea je isprva mislio da je udario u neki plutajući predmet koji je ostao od nedavne oluje, pošto nije video nijednog kita tokom plovidbe.

"Nigdje nije bilo nikakvih znakova kitova. Bio je ovo rijedak iznenadni bliski susret", istakao je kapetan.

Јedan od putnika rekao je da je nakon udarca video kita kako nastavlja svoje putovanje. Posada je uspijela nekako da doplovi do Erli Biča, gdje su kapetana i još tri osobe prebačene u bolnicu.

Osim Galee, koji je pretrpio povredu glave, jedna osoba je imala slomljenu jagodičnu kost, druga dve slomljena rebra, a treća frakturu nosa.

Izvor: RTS, AUSTREЈLIЈEN