X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
08/08/2017 |  15:56 | Izvor: RTRS

Mediteranska ishrana smanjuje rizik od raka dojke

Naučnici su u novoj studiji za Svjetski fond za istraživanje raka otkrili da mediteranska ishrana snižava rizik od raka dojke za 40 odsto.
Riba - Foto: ilustracija
RibaFoto: ilustracija

Budući da se u mediteranskoj ishrani konzumiraju namirnice bogate hranjivim supstancama kao što su orašasti plodovi, voće, povrće, riba, cjelovite žitarice i maslinovo ulje, ona može smanjiti rizik od moždanog udara i srčanih bolesti.

Posebno je djelotvorna u smanjenju rizika od ER-negativnog raka dojke koji se obično javlja u postmenopauzi i koji se ne može liječiti uz pomoć hormonske terapije. U studiji se navodi i da takva vrsta raka dojke obično ima lošije prognoze od drugih.

Istraživač Pit van den Brant otkrio je da je rizik od raka bio smanjen među ženama koje su bile na ovakvoj vrsti ishrane, a nisu živjele u mediteranskim zemljama.

U istraživanju koje je trajalo 20 godina, naučnici su proučavali 62.573 žene u dobi od 55 do 69 godina. Pažljivo se nadzirala njihova ishrana u kojoj je unos crvenog mesa, slatkiša, hljeba i riže bio nizak.

U mediteranskoj ishrani konzumacija alkohola je umjerena, ali budući da je poznato kako alkohol utiče na pojavu raka dojke, on je bio isključen iz studije.

Rak dojke je dobilo 3.354 žena, ali 1.033 nisu bile uključene u analizu jer su već ranije oboljele ili se nisu potpuno pridržavale plana ishrane.

Otkriveno je kako je konzumacija orašastih plodova, pa zatim voća i ribe posebno povoljno uticala na smanjenje rizika od ER-negativnog raka dojke. Naučnici su došli do zaključka da bi se takva vrsta raka dojke mogla smanjiti za trećinu (32,4%), a ostale vrste za 2,3% kada bi se svi odlučili na ovakvu vrstu ishrane.

Izvor: Agencije