latinica  ћирилица
09/08/2017 |  08:35 | Autor: RTRS

Ovo svi ponekad radimo, a opasno je za oči

Problemi sa vidom ionako nas čekaju kad ostarimo, pa bi bilo pametno da vodimo računa dok smo mlađi...
Oko - Foto: ilustracija
OkoFoto: ilustracija

Za zdravlje očiju i dobar vid nije dovoljno samo jednom u nekoliko godina otići kod oftalmologa. Važno je da izbjegavamo loše navike kojima ugrožavamo oči i vid.

Evo sedam najčešćih grešaka koje ljudi (naročito žene) prave:

Nosite sočiva i desi vam se da prespavate sa njima? To ne bi trebalo sebi da dozvolite jer sočiva mogu da blokiraju dotok kiseonika do rožnjače, što ponekad može biti uzrok različitih infekcija. Ovo se, naravno, ne odnosi na kratku dremku u toku dana, ali preko noći bi obavezno trebalo da izvadite sočiva.

Ne odlazite na kontrolne preglede kod oftalmologa. Ako imate dioptriju, ne bi bilo loše da jednom u šest mjeseci posjetite očnog ljekara. Ako ne nosite naočare (ili sočiva), jednom godišnje je sasvim dovoljno.

Olovku za oči nanosite na donji kapak iznad linije trepavica. Ako to radite, šminka dolazi do oka, a sa njom i različite bakterije. Ako ovo stalno radite, vrlo je vjerovatna iritacija oka, a možda i ozbiljnija infekcija. Olovku za oči nanosite isključivo iznad gornjih i ispod donjih trepavica.

Ponekad prespavate sa šminkom. Ovo je užas i za kožu i za oči. Em može da vam se upali lice, em rizikujete da vam se zapuše suzni kanali što obično vodi u gadnu infekciju. Uvijek skinite šminku prije spavanja, koliko god da ste umorni.

Ne obraćate pažnju na rok trajanja proizvoda namijenjenih nezi područja oko očiju. Kapi za oči s razlogom imaju rok trajanja, isto kao i kreme za njegu kože u ovoj osjetljivoj zoni. Ako obratite pažnju, vjerovatno ćete primijetiti da je rok trajanja za kremu koja je namijenjena nezi područja oko očiju upola kraći od roka trajanja krema za lice.

Suviše često koristite kapi za oči. Kapi koje smanjuju crvenilo oka treba da koristite na nivou izuzetka, nikako prečesto. Ako vam ne pomognu za dan, dva, morate otići do ljekara, jer vam je vjerovatno potrebna ozbiljnija terapija.

Ne nosite naočare za sunce tokom zime. Sunce škodi očima tokom cijele godine, zato je jako važno da odaberete naočare čija stakla pružaju visok stepen zaštite od UV zračenja i da ih nosite ako je sunce jako, bez obzira na doba godine.

Izvor: Mondo