latinica  ћирилица
10/08/2017 |  10:32 | Autor: RTRS

B.Luka: Poziv korisnicima gradskih prostora da zaostali PDV plate na rate

Predstavnici banjalučke Gradske uprave pozivaju korisnike poslovnih prostora u gradskom vlasništvu koji imaju zaostala dugovanja za neplaćeni PDV da podnesu prijavu za sklapanje ugovora o odgođenom plaćanju duga.
Gradska uprava Banjaluka - Foto: RTRS
Gradska uprava BanjalukaFoto: RTRS

Јavni poziv o odgođenom plaćanju duga prema Gradu raspisan je danas, te korisnici prostora koji nisu izmirili dug za PDV nastao do 30. juna mogu do 11. septembra da podnesu prijavu za odgođeno plaćanje, saopšteno je iz Gradske uprave.

Dug će moći da bude izmirivan najduže do pet godina, zatezne kamate biće otpisane, mjesečna rata neće moći da bude manja od 10 KM, a datum dospijeća rate je do 10. u mjesecu, za prethodni mjesec, pojasnili su iz Uprave.

Prijava se podnosi u pisanoj formi na adresu Uprave grada Banjaluka za Odjeljenje za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje i treba da sadrži naziv i adresu podnosioca prijave, ЈIB/PIB i žiro račun podnosioca, iznos duga PDV-a prema Gradu nastalog do 30. juna i prijedlog podnosioca prijave o periodu plaćanja duga na rate, te broj rata.

Prema Ugovoru, u slučaju neplaćanja tri mjesečne rate, ugovor o odgođenom plaćanju se smatra raskinutim, preostali dug dospijeva u cijelosti za naplatu, a dužnik gubi pravo na otpis kamata.

Iz gradske Uprave navode da, prema posljednjim podacima, više desetina korisnika gradskih prostorija duguju Gradu 1,15 miliona KM po osnovu neplaćenog PDV-a, odnosno gotovo jedan odsto ovogodišnjeg budžeta.

Zbog toga, nova gradska administracija promijenila je sistem izdavanja gradskih prostora, u pokušaju da smanji obeveze na osnovu velikih računa PDV-a i tako omogući normalan rad desetinama organizacija i udruženja od opšteg interesa, koje ih sada koriste.

S tom namjerom, istakli su iz gradske Uprave, svi korisnici besplatnih prostora sada potpisuju nove ugovore pod izmijenjenim uslovima, nakon čega će im biti znatno smanjenja izdvajanja za PDV.

Izvor: Srna