latinica  ћирилица
10/08/2017 |  13:49 | Autor: RTRS

Poljska tvrdi: Na ostacima aviona u kojem je poginuo Kačinjski ima eksploziva

Komisija poljske vlada objavila je da je pronađen eksploziv na ostacima aviona u čijem je padu 2010. kod Smolenska, u Rusiji, poginulo 96 ljudi, uključujući tadašnjeg predsjednika Leha Kačinjskog, njegovu suprugu, 18 članova parlamenta, generale oružanih snaga, šefa poljske nacionalne banke i sedam članova posade, objavio je Vašington igzemener.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

Prethodne istrage su ukazivale da je avion pao usljed greške pilota i loše vidljivosti. Novi dokaz dio je istrage otvorene 2015. Ova istražna komisija osnovana je odlukom Stranke zakona i pravde čiji je predsiednik Јaroslav Kačinjski, brat blizanac pokojnog predsiednika. On je dugo sumnjao u zavieru za smrt svog brata, a neki vjeruju da je nova istraga pokrenuta da stvori činjenice koje podržavaju njegovu teoriju.

Međutim, prošlog decembra istražna komisija zadržala je stručnjake za eksploziv iz britanske vojske. Ti stručnjaci su profesionalci i nemaju veze sa poljskom političkom scenom. Ako su oni pronašli tragove eksploziva o kojima poljska komisija govori, onda je to stvarno tako. To naravno ne znači da je ostatak došao od eksploziva sa aviona, ali zahtijeva pažnju istrage, ocjenjuje list.

U tragičnom padu aviona postoji niz ozbiljnih pitanja kojajoš čekaju odgovor.

Izvor: Agencije