latinica  ћирилица
10/08/2017 |  14:46 | Autor: RTRS

U Bosanskom Petrovcu i dalje na snazi stanje prirodne nesreće

Zbog visoke temperature vazduha, velike suše i nestanka vode, na području opštine Bosanski Petrovac i dalje je na snazi stanje prirodne nesreće, rekao je direktor preduzeća Komunalno iz ove opštine Savo Јovanić.
Bosanski Petrovac - Foto: RTRS
Bosanski PetrovacFoto: RTRS

Јovanić je podsjetio da je stanje prirodne nesreće proglašeno 1. avgusta i dodao da su lokalni vodovodi u pojedinim selima na području opštine Bosanski Petrovac odavno presušili.

On je naveo da stanovništvo ovih sela i njihovu stoku vodom besplatno snabdijeva preduzeće Komunalno putem cisterne čije troškove preuzima lokalna zajednica.

- Veliku zahvalnost za snabdijevanje vodom pojedine djelove grada i okolnih sela možemo uputiti načelniku ove opštine Zlatku Hujiću i Opštinskom štabu civilne zaštite koji su iz budžeta opštine izdvojili znatna srestva kako bi se spasilo stanovništvo i stoka u ovim vrelim danima - precizirao je direktor Komunalnog.

Prema njegovim riječima, lokalna zajednica je i ovoga puta, kao i prethodnih godina, uspješno odgovorila izazovu i sprečavanju veće nesreće izazvane sušom i vrućinom.

- Ukoliko temparatura vazduha bude visoka i u narednom periodu, našoj lokalnoj zajednici biće potrebna pomoć i podrška viših instanci, jer od rješavanja ovog problema u velikoj mjeri zavisi život stanovnika Bosanskog Petrovca - rekao je Јovanić.

On je podsjetio da se Bosanski Petrovac i neka okolna mjesta stabdijevaju vodovodom sa Grmeča, ali on u toplim danima presuši.

Kao alternativa vodovodu sa Grmeča, prije posljednjeg rata omladinskom radnom akcijom izgrađen je vodovod Sanica- Bosanski Petrovac u dužini od oko 31 kilometar, koji opština Bosanski Pedtrovac koristi samo povremeno zbog visokih troškova.

Ovo je jedan od najsavremenih vodovodnih sistema u Evropi kojim je predviđeno snabdijevanje više od 40.000 stanovnika.

Da bi ovaj ova opština u potpunosti koristila ovaj vodovod, trebalo bi mjesečno da izdvaja oko 30.000 KM, što je veliko finansijsko opterećenje za tu lokalnu zajednicu.

Izvor: SRNA