latinica  ћирилица
10/08/2017 |  15:13 | Autor: RTRS

"Odluka o vraćanju cijena na staro - jedina ispravna"

Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je da je odluka Vlade Hrvatske o vraćanju cijene inspekcijskog nadzora za voće i povrće sa 270 na 12 evra po biljnoj vrsti u ekonomskom smislu jedina ispravna, budući da su povećanjem cijena i jednostranim odlukama štetu trpjele sve zemlje regiona.
Ana Brnabić - Foto: TANЈUG
Ana BrnabićFoto: TANЈUG

"Vraćanje cijena na pređašnji nivo doprineće relaksaciji odnosa među državama u regionu", navela je Brnabićeva.

Ona je poručila da je saradnja u svim oblastima važna za stabilnost, a posebno za unapređenje ekonomskog rasta, te apelovala da se sve strane ubuduće uzdrže od jednostranih poteza, saopšteno je iz Vlade Srbije.

"Proteklih dana smo potvrdili da svi problemi i otvorena pitanja mogu biti riješeni dijalogom, na čemu Srbija uvek insistira, a posebno kada je riječ o saradnji sa susjedima", navela je Brnabićeva.

Srbije Branislav Nedimović nada se da se ovo više neće dešavati, ističući da će svaki put kad neko dovede u pitanje izvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda, na ovakav način, Srbija iskoristiti sva međunarodno dozvoljena sredstva da se zaštiti.

"Trgovina u regionu je veoma značajna i niko ne sme da se igra time, kao Hrvatska prethodnih dana", poručio je Nedimović.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je da će Vlada Srbije nastaviti komunikaciju i saradnju sa BiH, Crnom Gorom i Makedonijom.

"Želimo da nam se u tome priključe i predstavnici Vlade Hrvatske, radi uklanjanja svih prepreka i vancarinskih barijera između naših država", rekao je Ljajić.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske smanjilo je takse na poljoprivredne proizvode sa 270 na 12,6 evra, nakon negodovanja susjednih zemalja pogođenih hrvatskim mjerama.

Zbog toga je premijer Hrvatske Andrej Plenković naložio izmjenu tih propisa.

Izvor: SRNA