latinica  ћирилица
10/08/2017 |  15:35 ⇒ 17:37 | Autor: RTRS

Ugljevik: Problemi stambenog zbrinjavanja porodica poginulih (VIDEO)

Dvije decenije nakon završetka rata, oko 700 porodica poginulih boraca i dalje je stambeno nezbrinuto.
Borački stanovi Ugljevik - Foto: RTRS
Borački stanovi UgljevikFoto: RTRS

Taj bi problem, poručuju u Ministarstvu, trebalo da bude rješavan u narednim godinama, donošenjem nove uredbe. Na novu uredbu čeka se već dvije godine, dok pet useljivih stanova za boračke kategorije u Ugljeviku, stoje prazni, a oni koji na stanove imaju pravo, plaćaju podstanarske kirije. Među njima je i majka poginulog borca Mara Simić, kojoj je 85 godina.

Mara Simić iz Tutnjevca nije dočekala sina Slobodana da joj se vrati iz rata. Imao je 23 godine kada je poginuo. 85-godišnja starica, plaća kiriju za stan iz kojeg svakog dana gleda u zgradu, u kojoj je 31 stan za porodice poginulih boraca i RVI u Ugljeviku .

- Plaćala sam 200 maraka i dok ja sve otplatim, račune, ostane mi samo da kupim hljeb. Ne tražim stan da uživam, dajte mi samo jednu sobicu i kupatilo, ja sam zadovoljna a kad umrem, ostaje vama, kaže starica Mara.

U Boračkoj organizaciji podsjećaju da je početkom 2016. godine useljeno 27 porodica poginulih boraca i RVI, a da je pet stanova preostalo zbog smrti korisnika kojima su stanovi dodijeljeni. Novi konkurs nije objavljen, jer ne postoje važeći propisi po kojima bi bio sproveden:

- Već dvije godine se čeka podejla tih stanova. U ministartsvu su nam rekli da treba da se donese novi pravilnik , da će se u toku godine raspisati ,a evo druga godina na izmaku, pravilnika nema, naglasio je Aco Obradović predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Ugljevik.

Ministar Milenko Savanović najavio je da će nova uredba biti donesena najvjerovatnije poslije godišnjih odmora.

Novom uredbom trebalo bi da bude riješeno i stambeno zbrinjavanje starice Mare Simić i dodijeljini preostali borački stanovi u Ugljeviku. Do sada je, u ovoj podmajevičkoj opštini, stambeno zbrinuta 301 porodica poginulih boraca i 27 ratnih vojnih invalida.