latinica  ћирилица
10/08/2017 |  19:14 ⇒ 20:31 | Autor: RTRS

Mašović i Begić ne mogu biti direktori u Institutu za nestala lica BiH (VIDEO)

Decenijski direktor Instituta za nestala lica BiH Amor Mašović i šef područne Kancelarije u Bihaću Mujo Begić ne mogu biti izabrani u Kolegijum direktora Instituta jer su u dosadašnjem radu instrumentalizovali žrtve rata, a Srpske potpuno zanemarivali.
Banjaluka:Republički odbor porodica zarobljenih boraca i nestalih civila - sjednica - Foto: SRNA
Banjaluka:Republički odbor porodica zarobljenih boraca i nestalih civila - sjednicaFoto: SRNA

Izričit je ovo stav porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske. Porodice zahtijevaju i da se nezakonit konkurs za izbor direktora Kolegijuma poništi. Konkursna procedura za izbor direktora Instituta traje već mjesecima i još nije završen. Ipak, već sada je poznato ko će biti izabran.

Anarhija i bezakonje, već godinama ustoličeni u Institutu za nestala lica, nastavljaju se “sarajevskim filtriranjem“ samo njima podobnih kadrova.

Umjesto da suosnivači Instituta – Savjet ministara i Međunarodna komisija za traženje nestalih – agoniju nezakonitosti i mešetarenja ljudskim kostima i novcima, zaustave, u njoj svesrdno učestvuju.

Prvo su potkraj prošle godine kriomice formirali Privremeni Upravni odbor, tijelo koje ne poznaju ni osnivački akti niti Zakoni.

U takav, nezakonit odbor, nezakonito su smjestili svoje nove i zadržali ranije poslušnike.

- Kao jedan od gorućih problema jeste 600.000 KM koji stoje na računu instituta i koje se ne bi iskoristile da nismo uspostavili ovaj UO, kaže Semiha Borovac, ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH.

Novac je odmah, kako reče Borovac iskorišten. Uplaćen je tuzlanskom komunalnom preduzeću za čuvanje posmrtnih ostataka. Istom kojem je prethodnih godina plaćeno više od 5,5 miliona maraka. Posao je to u kojem bi tužioci imali itekako šta da rade. Ali ne rade ništa.

A za “razvoj komunalne djelatnosti u Tuzli“ novcima Instituta, upravo se svesrdno zalagala novi – stari član Odbora, Јadranka Duraković.

Po aktima dozvoljeni joj mandat dvije godine, a ona već devetu troši. Kemal Sarač i Mario Živković delegirani su ispred ministarstava za ljudska prava i za finansije.

Upravo ta ministarstva trebalo bi, prema Zakonu da vrše nadzor nad radom Instituta. Međutim, umjesto nadzora oni Institutom upravljaju. Šimun Novaković petogodišnji je šef Sektora Centralne evidencije nestalih u Institutu – sektora koji je verifikaciju vršio mimo Pravilnika. Rok za verifikaciju nestalih davno je istekao, zadatak nezavršen ostao. Aferima imaju još i pobrojani i svi drugi članovi odbora.

- Očigledno je formiran Privremeni upravni odbor nelegalan i nelegitimno i treba da se imenuju članovi Kolegijuma koji su podobni a u ovom procesu ne treba da bude politike, poručio je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske.

Međutim itekako ima. Nelegalan privremeni, a prema spornoj Odluci Savjeta ministara, bez roka trajanja odbor, raspisao je konkurs za izbor direktora Instituta. Rok za otvaranje kandidatskih koverti, prema Poslovniku, bio je 15 dana po zatvaranju konkursa. Prošli su međutim mjeseci, prije nego su koverte otvorene. U međuvremenu nelegalni odbor, retroaktivno i nezakonito je štimao Poslovnik i vremensku odrednicu perfidno izbrisao.

Na sjednici će, biti obavljeni intervjui sa kandidatima za direktore. Samo formalno, jer budući direktori već su javnosti poznati – srpski član Kolegijuma Mirko Okolić koji je već bio imenovan u sporni Upravni odbor, a onda hitro ostavku podnio – previše bi valjda bilo da sam sebe intervjuiše i izabere.

Hrvatski novi stari član Kolegijuma biće Marko Јurišić. On je ujedno i jedini Hrvat koji se na nezakonit konkurs prijavio. Bošnjaci imaju i alternativu. Fotelja je najizvjesnija vječnom direktoru u potrazi za samo bošnjačkim žrtvama – Amoru Mašoviću, koji je već godinama nekažnjeno u sukobu interesa. Naime, zakon propisuje nestranačku ličnost, no Mašović kao kadar SDA, presjeda iz poslaničke u delegatsku stolicu sarajevskog kantonalnog i Federalnog parlamenta. Istine radi, Mašoviću se smješka i fotelja u Hagu, - predstavnika BiH u sjedištu IDMP.

Zauzvrat bi bh poslanici toj Komisiji trebalo da daju legalitet globalne međunarodne organizacije poput, recimo OEBS-a. Desi li se to, Mašovićevo mjesto u Institutu zauzeće njegova desna ruka, Mujo Begić koji je ratnih godina službovao u bihaćkoj kasarni Adil Bašić, ali za ubijene i u krugu kasarne zakopane srpske zarobljenike, gle čuda, nije znao. Da ironija bude veća posljednjih godina bio je upravo šef Institutove kancelarije u Bihaću.

- U kolegij direktora instituta ne mogu biti izabrani Amor Mašović i Mujo Begić zbog poznatih činjenica, kaže Nedeljko Mitrović, predsjednik Republičke organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Ako već zakone krše, da li će, bar ovaj vapaj, srpskih žrtava rata da čuju svi oni koji im u Sarajevu interese zastupaju!? Ili će zarad trgovine foteljama, nastaviti da mešetare srpskim kostima, baš onako kako to Sarajevu odgovara.