latinica  ћирилица
10/08/2017 |  20:42 | Autor: RTRS

Otkriven vitamin koji spriječava spontane pobačaje i defekte

Samo jedan vitamin može pomoći da se spriječi razvoj urođenih mana kod embriona i beba, a on ujedno osigurava i zdravu trudnoću, otkrili su australijski naučnici.
Trudnoća - Foto: ilustracija
TrudnoćaFoto: ilustracija

Naučnici kažu da je ovo otkriće jedno od najvažnijih u području istraživanja trudnoće i njihova saznanja transformisaće način na koji se zdravstvo brine o budućim majkama. Australijski naučnici istraživali su 12 godina zašto se neka djeca rađaju s defektima srca, bubrega ili kičme.

Otkrili su da vitamin B3, kojeg inače ima u povrću i mesu, može lečiti molekularne deficijencije koje zaustavljaju rast organa embriona kao i beba da se ispravno razviju u maternici.

"Ovo ima potencijal da se značajno smanji broj spontanih pobačaja i urođenih mana kod beba širom svijeta. Ove riječi ne govorim olako", ispričala je biomedicinski istraživač profesorka Seli Danvudi sa Instituta Viktor Čang kardijak riserč u Sidneju.

Svaka četvrta žena u proseku doživi spontani pobačaj, dok se godišnje rodi oko 7,9 miliona beba s ozbiljnim urođenim manama. Svake godine umre oko 3,3 miliona djece do pet godina upravo zbog urođenih mana, najviše srčanih, koje zahvataju svaku stotu bebu.

Njihova istraživanja pokazala su da je dodavanje vitamina B3 u prehranu trudnim miševima potpuno spriječilo i spontane pobačaje i defekte, a bebe su rođene savršeno zdrave, piše Skaj njuz.

Istraživači kažu da je sledeći korak razviti test koji će identifikovati koje su žene pod najvećim rizikom da imaju bebu s urođenom manom i potom da im se osigura dovoljna količina vitamina B3.

"Vjerujemo da je ovo veliko otkriće i sigurno će biti jedno od najvećih australijskih medicinskih dostignuća. Vrlo je rijetko pronaći problem i osigurati rješenje u isto vreme. To je zapravo dvostruko otkriće", rekao je profesor Robert Grejem, izvršni direktor instituta na kojemu je sprovedeno istraživanje.

Izvor: B92. 24sata.hr