latinica  ћирилица
11/08/2017 |  18:58 ⇒ 20:31 | Autor: RTRS

Ko je kupio kakvo auto i za koliko novca – i dalje u fokusu pokreta "ReStart Srpska" (VIDEO)

Ko je kupio kakvo auto i za koliko novca – i dalje je u fokusu pokreta "ReStart Srpska". Od zahtijeva iznesenih na protestima u utorak, kažu, ne odustaju. Insistiraju na ograničavanju budžeta za nabavku novih automobila za funkcionere, a ne bude li njihov zahtjev do ponedjeljka ispunjen, najavljuju novi protest.
Draško Stanivuković i Nebojša Drinić - Foto: RTRS
Draško Stanivuković i Nebojša DrinićFoto: RTRS

Odgovorio im je prozvani ministar Predrag Gluhaković.

 Na sred ceste i sa jasnim zahtjevima. Konferencija za novinare, pokreta "ReStart Srpska", i PDP-ovog odbornika u banjalučkoj Skupštini Draška Stanivukovića, iako bez predstavnika "ReStarta" daleko je najneobičnija koju je Banjaluka vidjela.

Revoltirani ignorisanjem Ministarstva prosvjete i kulture i kako kažu, ismijavanjem zahtjeva iznesenih na protestima održanim u utorak, najavljuju naredne korake. Ne ograniči li Vlada budžet za nabavku novih automobila za funkcionere na maksimalno 60 hiljada maraka, najavljuju novi protest. 

- Ako ne dobijemo odgovore mi vam sada kažemo očekujte u Gradu Banjaluci još veće proteste i Grad Banjaluka neće u avgustu kada su godišnji odmori mirovati. Dakle, ako ne treba biti pravde za narod nema ni mira za vlast – to je poruka - istakao je Stanivuković.

Ko zapravo stoji iza priče o protestima zbog nabavke novih automobila teško je reći. Dok se u pokretu "ReStart Srpska" kunu u nepolitičko djelovanje, na prethodno najavljenoj konferenciji za novinare nisu se ni pojavili. Od svih, najveću podršku im pruža PDP-ov Draško Stanivuković, koji takođe tvrdi – protesti nisu politički. Navodno "ReStartove" ideje podržalo i humanitarno Udruženje građana "Budi drugačiji" iza kojeg opet stoji Draško Stanivuković.

- Trudimo se distancirati od svih političkih stranaka, jer ja predstavljam ljude u Banjaluci. "ReStart" predstavlja ljude na republičkom nivou, ali mi želimo da napravimo jedne nestranačke proteste, prije svega građanske - dodao je Stanivuković.

Iste zahtijeve tvrdi Stanivuković imali bi i da PDP-ov ministar spoljnih poslova Igor Crnadak nije povukao odluku o obnovi voznog parka. Nakon ministra prosvjete Dane Maleševića, prozvali su i ministra trgovine Predraga Gluhakovića. I od njega su zatražili da povuče odluku o kupovini novih automobila. Za RTRS Gluhaković je potvrdio da je ministarstvo već kupilo nova vozila. Automobila u kojem će se voziti, tvrdi, košta je 56 hiljada maraka. 

- Druga dva vozila su takođe 56 hiljada maraka sa PDV-om zajedno. 114 hiljada maraka sa PDV-om su koštala sva tri vozila - izjavio je ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković.

Bh. nivo, smatra Gluhaković onaj je koji bi trebalo da obrati pažnju na trošenje novca. Kada se sve sabere funkcioneri u BiH na raspolaganju imaju više od 1.000 automobila. Samo Savjet ministara raspolaže sa gotovo od 250 četvorotočkaša. 

Za razliku od Gluhakovića, ministar Malešević o pitanju voznog parka ni danas se nije oglašavao. A Draško Stanivuković zbog održavanja konferencije za novinare na sredini kolovoza, zaradio je prekršajnu prijavu od 40 maraka. Tvrdi da mu je istu na kućnu adresu uručilo 12 policajaca, koji su došli sa tri automobila. Požalio se da nakon protesta dobija i prijetnje, koje će prijaviti policiji.