latinica  ћирилица
11/08/2017 |  19:08 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Grenland izgubio 341 milijardu tona leda, glečeri potonuli metar

Protekla, 2016. godina, bila je najtoplija u istoriji, a globalne vremenske prilike obilježili su ekstremi, visoke temperature, najviši nivo mora i najmanja količina leda na Artiku i Antarktiku, navodi se u godišnjem izvještaju američke Nacionalne okeanske i atmosferske administracije (NOAA).
Grenland  (Foto: 21stcentech.com) -
Grenland (Foto: 21stcentech.com)

Stručnjaci upozoravaju da je vrijeme u 2016. godini bilo "veoma ekstremno i da ima razloga za brigu", dodajući da je to jasan pokazatelj klimatskih promjena koje su izazvali ljudi.

Klimatski fenomen El Ninjo mijenja vreme širom svijeta i imao je veliki uticaj na prošlogodišnje klimatske uslove, navodi se u izvještaju.

"Prošla godina će zauvijek ostati upisana u mom mozgu kao godina kada smo prešli novi prag klimatskih promjena koji baca mračan pogled na našu budućnost", rekao je američki naučnik za praćenje klimatskih promjena Kim Kob, jedan od 450 stručnjaka širom svijeta koji su učestvovali u sastavljanju godišnjeg izvještaja NOAA, na 299 strana, objavljenog u Bulletin of the American Meteorological Society.

Naučnici su ispitali desetne ključnih faktora za merenje klimatskih promena i došli su neohrabrujućih rezultata.

Prošle godine je osmina zemljišta na Zemlji bila izložena jakoj suši, jačoj nego obično i 2016. se može smatrati najgorom godinom po tom pitanju, navodi se u izveštaju.

Ekstremni vremenski uslovi zabeleženi su u svim delovima sveta. Talasi visokih temperatura pogađali su gotovo sve zemlje, naročito Indiju, a velike vrućine izazivale su velike šumske požare u Kanadi.

Stručnjaci pokazuju da je nivo mora porastao šestu godinu za redom za 3,4 milimetara.

U 2016. je zabeleženo 93 tropska ciklona širom planete, što je 13 odsto više od normale, uključujući i uragan Metju na Haitiju u kojem je poginulo oko 1.000 ljudi.

Ledena površina na Grenlandu izgubila je u protekloj godini 341 milijardu tona leda (od 2002. godine 4,4 biliona tona), a glečeri su potonuli u prosjeku za oko jedan metar.

Izvor: RTS, Agencije