latinica  ћирилица
11/08/2017 |  20:59 | Autor: RTRS

Kako djeca podnose visoke temperature?

Vrelinu od 40 stepeni teško podnose astmatičari, srčani bolesnici, čak i zdravi ljudi, a da li su djeca jedina kojima visoke temperature ne smetaju - pedijatri nisu baš saglasni.

"Djeca su vrlo pokretna i otporna, njima vrućine ne smetaju da budu baš to - djeca", smatra pedijatar iz Doma zdravlja Palilula "Milutin Ivković" Branka Maksić. Ona je za Tanjug navela i da, od kada je počelo ljeto, nisu imali intervencije uzrokovane vrućinom kod djece predškolskog uzrasta.

To ipak ne znači, istakla je, da djeca smiju da budu na suncu "usred dana", kada je sunce najjače. "Do 11 sati djeca mogu najnormalnije da izlaze napolje, ali između 11 i četiri po podne trebalo bi da budu u zatvorenom", kaže Maksićeva i dodaje da, ako baš moraju da izlaze u tom periodu, treba da budu u hladovini.

Pedijatar sa Univerzitetske dečje klinike "Tiršova" Snežana Rsovac, međutim, smatra da dejca zbog svoje "živosti" ne znaju da štede energiju, pa kad se to ukrsti sa vrućinama - često dođe do dehidratacije.

Kada dehidratacija nastupi, rekla je dr Rsovac, ovih dana najprije treba rashladiti dijete, dati mu da pije tečnost, a i mlaka kupka bi, prema njenim riječima, trebalo da pomogne.

Ako dijete i povraća, onda je situacija ozbiljnija, pa ga treba odvesti kod ljekara, smatra dr Rsovac. Kad je o bebama riječ, mišljenje stručnjaka je više usaglašeno, pa i doktorka Maksić smatra da su bebe u dojenačkom periodu ipak nešto osjetljivije i roditelji tad treba da obrate više pažnje.

"Male bebe nikako ne treba iznositi na sunce, ali ih treba uveče i ujutru prošetati na svježem vazduhu", smatra doktorka Maksić.

Kao i starijoj djeci, i bebama treba ubacivati više tečnosti u ishranu, ali i praktikovati manje a češće obroke. Majkama koje doje bebe dr Maksić preporučuje da, dok traju vrućine, to čine češće nego inače.

Izvor: Tanjug