X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
13/08/2017 |  16:58 ⇒ 17:01 | Izvor: RTRS

"Bubamara" iz Barija u Institutu za restauraciju

To što je jedna fudbalska lopta završila na stolu za „reanimaciju“ u Centralnom institutu za konzervaciju i restauraciju u Beogradu, svjedoči da i sudbine predmeta, bili oni umjetnički ili ne, kada su dio istorije jedne zemlje, mogu biti zanimljivi koliko i sudbine ljudi.
„Bubamara“ iz Barija - Foto: RTS
„Bubamara“ iz BarijaFoto: RTS

Ovdje je riječ o „bubamari“, lopti koju su potpisali i „lansirali“ na tribine stadiona u Bariju 1991. godine fudbaleri „Crvene zvezde“ nakon završetka meča sa „Olimpikom“ iz Marseja i osvajanja Kupa šampiona.

Konzervatorka Centralnom institutu za konzervaciju i restauraciju (CIK), Danijela Јovanović, koja radi na „reanimaciji“ „Zvezdine“ lopte, objašnjava u kakvom stanju je lopta došla u njene ruke.

„Lopta se deformisala i ispustila vazduh pa smo morali prvo da je rašijemo i izvadimo joj unutrašnju gumu“, objašnjava konzervatorka „operaciju spasavanja“.

Širok je dijapazon predmeta i djela iz zemlje i inostranstva koje Centralni institut za konzervaciju i restauraciju u Beogradu „diže iz mrtvih“ – od slika, rimskih broševa, prstenja, srednjovjekovnih ključeva, predmeta od stakla, tekstila, a nedavno je na popravku „svratila“ i torba čuvenog srpskog naučnika, Nikole Tesle.

Napominje da su prije hitne intervencije, „krvnu sliku“ lopte provjerili na Tehnološkom fakultetu u Beogradu, gdje su rezultati pokazali da je riječ o ozbiljnim povredama nastalim tokom godina.

„Ispunjavamo pukotine na lopti koje su nastale tokom godina. Vrijeme kada je ova lopta korišćena je početak upotrebe lopti od vještačkog materijala, odnosno plastike, jer do tog vremena, u upotrebi su bile lopte od kože“, navodi Danijela Јovanović.

Prema njenim riječima, u pitanju je lopta koja je donesena sa finala Kupa šampiona u Bariju 1991. godine i na kojoj se nalaze svi potpisi fudbalera „Crvene zvezde“.

„Ovo je jedna od rijetkih lopti koja je uhvaćena na terenu i koju su fudbaleri nakon utakmice bacili u publiku i koja ima potpise svih fudbalera 'Crvene zvezde' iz tog perioda“, predstavlja Danijela svog „pacijenta“.

Obećava, uskoro će potpisi fudbalera „Crvene zvezde“ Pančeva, Prosinečkog, Јugovića...biti ponovo jasno vidljivi.

Direktorka Centralnog instituta, Suzana Polić, kaže da je posao njenog tima restauratora sličan ljekarima, jedni spasavaju život ljudi, drugi, život predmeta.

„Lopta koje je donesena je, u međuvremenu, izgubila na izgledu i potpisi su počeli da blijede i u posljednjem momentu je kod nas da je spasimo. Ispituje se stanje predmeta kao u medicini, pravi se anamneza, a zatim se traži lijek za njihovo stanje“, objašnjava direktorka.

Izvor: Tanjug